[X]   

Във връзка с деня на благотворителността (19 октомври) екипа на Портмонето реши да се включи в инициативата за благотворителност. Затова обявяваме ден за безплатни консултации. Датата е 18 октомври 2013 година (петък). Консултациите ще се извършват с предварително записване. За повече информация и записване можете да се свържете с нас чрез "Контакти" в страницата на Портмонето.

Какво трябва да знаем?

Това, което всеки студент трябва да знае!

Училището свърши, баловете минаха. За някои. Уроците, които трябва да научим за парите обаче, не са предмет, който някога свършва -  той продължава цял живот и трябва да бъде учен от малки и големи. Управлението на личните финанси може да бъде лесно, дори ако започвате сега. Трябва, след като е минала балната ви еуфория да научите как става. Много от завършващите ученици и студентите си мислят, че знаят как да боравят с парите, но истинската оценка за това  може да бъде дадена само от гримасата на лицата на техните родители, когато твърде бързо е свършил последния транш. По-долу ще ви изложим наистина важни концепции, които ще ви помогнат да бъдете по-предпазливи с парите си. Сега на нас също ни се иска да сме ги знаели преди да отидем в университета!
 
Управление на парите
 
Сега, когато можете да правите каквото ви се прииска, сигурно сте изкушени от всички неща, които вашите родители не биха ви позволили да имате преди. Не бързайте! Изиграйте картите си умно и ще преодолеете много парични проблеми, които заразяват младите и им дават лош тласък в живота.
 
 • Не ставайте клиент на която и да е банка. Направете свое собствено проучване и разберете таксите и комисионните на банките. Изберете онази с най-ниски комисионни, без такса за месечна подръжка и ниски такси при преиздаване на карти. 
 • Не си изкарвайте кредитна карта, докато наистина не ви потрябва. Не бъдете глупави. Онези костюмирани служители не са там, за да ви помогнат, а за да изкарват пари от вашите излишни нужди.
 • Избягвайте дългове, които не са свързани с образованието ви. Може да изглежда чудесна идея да купиш iPhone и Xbox с кредитна карта или бърз кредит(с огромна лихва), но не е. Фокусирайте се върху вашето развитие, купувайте знание. Притеснявайте се за нещата на кредит и изплащане след това.
 • Спестявайте и след това се хвалете. Ако сте решили, че въпреки всичко трябва да имате iPhone, тогава спестявайте за него. Изчакайте, докато можете да го купите със свои пари.
 • Плащайте сметките си навреме. Това е елементарен съвет, който всеки си мисли, че знае, но е изненадващо колко много хора избягват да го правят. Ако плащате сметките си навреме, ще си спестите последвалото притеснение, че сте ги забравили и лошото впечатление.
 
Организация и планиране
 
Някои минимални органицазионни практики ще подържат финансите ви в ред. Всяко едно от тях е важно умение, което възрастните трябва да притежават.
 
 • Следете разходите си. Използвайте лаптопа си. Воденето на записки за разходите ще намали вероятността да “излезете на червено” с парите и да харчите повече, от колкото можете да си позволите. Този навик ще ви помогне да организирате парите си, така че да зависите само от себе си.
 • Създайте си личен бюджет. Използвайте нашата безплатна програма за бюджет Qbudget. В началото на всеки месец въведете очакваната от вас сума и в зависимост от разходите си я разпределете. Запомнете: не трябва да харчите цялата сума!
 • Пазате касовите си бележки. Сложете ги в кутия от обувки под леглото, ако трябва, но се придържайте към тях. Трябва да имате възможността да ги сравните с извлеченията от дебитните или кредитни карти в края на месеца. Някои от тях ще ви бъде необходимо да пазите с години.
 • Пазете информацията си. Не давайте ЕГН-то, данни от личната карта или информация за картите, освен ако не са знайни, проверени институции.
 
Живот в общежитието или квартирата
 
Да, изглежда така сякаш стотици неща се опитват да вземат парите ви. В един момент става трудно и не знаете какво да правите. Ето няколко умни начина да спестите пари.
 
 • Купувайте използвани учебници. Ще трябва да ги продадете след края на сесията (или ще свършите, искайки да ги бяхте продали преди 5 години). Нямате нужда от нови учебници.
 • Избягвайте дългите пътувания до вкъщи. Можете много да се забавлявате за по-малко средства близо до общежитието ви. Възползвайте се от студентските карти за намаление, организирайте с колегите си групи и отидете някъде наблизо с голяма отстъпка. Ще се изненадате колко добре можете да си изкарате, ако останете в общежитието си.
 • Живейте без кола. Колите са скъпо удоволствие: бензин, подръжка, застраховка, данъци. Научете се да изпозвате градския транспорт. Така ще си спестите много главоболия.
 • Не излизайте с хора, които харчат много. Някои деца имат родители с дълбоки джобове. Други са поели пътят към финансови проблеми. Излизането с тях може да ви тласне към пропаста на това, да харчите повече, от колкото можете да си позволите.
 • Възползвайте се от дейностите на университетите. Винаги има нещо за правене. Присъствайте на свободни прожекции и постановки на учебния театър. Поддържайте спортните отбори. Посещавайте свободни лекции. Извлечете максимума от студентските си привилегии!
 
Личен живот
 
Пазете се. Майка ви няма да бъде вечно наблизо, за да ви напомни да си измиете зъбите. Никой няма да ви се кара, ако преядете със сандвичи от МакДоналдс. Самодисциплината сега е по-важна, от когато и да било във вашия живот.
 
 • Ходете в университета. Вие сте там, за да учите. Всеки е пропускал по нещо, но не го преръщайте в навик. Това, което ще научите сега ще има огромно влияние върху целият ви живот.
 • Бъдете ангажирани. Заетостта държи на разстояние скуката. Тя също спомага за изграждането на умения и формира отношения, които трят цял живот. Опитайте! Присъединете се към клуб по астрономия. Пишете в университетския вестник или създайте клуб според интересите ви. Намерете нещо, което звучи забавно и го направете! Поемете риска!
 • Бъдете активни. Здравото тяло изискава много по-малко поддръжка от болното. Не трябва да правите кой знае какво, за да не напълнеете. Малката разходка, бягането сутрин, футбола или баскетболната игра с колегите са достатъчни, за да ви поддържат във форма.
 • Яжте здравословно. Възможно е да се храните здравословно с малък бюджет, ако знаете какво правите.
 • Намалете пороците. Многото алкохол и цигари са скъпи. Те също така развалят тялото и ума ви. Бъдете разумни с пороците. Няма нищо лошо в това да изпиете по две бири в Петък и Събота вечер, но не прекалявайте.
 • Научете изкуството да не харчите много за срещи, ето и някой добри съвети:
 1. Възползвайте се от майката природа. Няма нищо по-романтично от пикник сред природата и разходка в парка;
 2. Отидете на кафе, не в скъп ресторант;
 3. Използвайте някои от градските културни програми, за да видите в кои дни са отстъпките за кината, театрите и безплатните концерти;
 4. Присъствайте на организираните прояви от университета;
 5. Забавлявайте се - студентските ви години ще бъдат може би най-хубавите от живота. Банално е, но истина. Извлечета максимума от тях.
 
Взимането на решения
 
Създайте си навици за взимане на премислени и умни решения, развийте ги и си изградете образци на поведение, които ще ви помогнат да бъдете на желаното място в живота си.
 
 • Правете умни избори. Можете да правите каквото си поискате, но не правете всичко, което ви мине през ума. Решете кое е наистина важно за вас и го преследвайте. Запомнете само, че трябва да отделяте време и за себе си.
 • Когато искате да купите нещо, попитайте себе си “Имам ли нужда от него?” Ако мислите, че е така, тогава изчакайте, не купувайте импулсивно. Напишете предмета на лист хартия и го закачете на стената или хладилника. Гледайте го всеки ден от седмицата. Ако в края на седмицата все още го искате, обмислете поръчката му.
 
Изкарването на пари
 
Запазихме най-хубавото за накрая. Ако успеете да управлявате дори едно от описанията, ще имате по-добър старт от връстниците си. Научете до съвършенсто четерите заглавни точки и ще поемете пътя на благосъстоянието. Без майтап.
 
 • Харчете по-малко от това, което изкарвате. Не изкарвате много? Тогава не харчете много. Ако разходите и приходите ви са горе-долу еднакви, имате възможни само два избора: печелете повече или харчете по-малко. Когато аз бях в университета имах минимум една работа. Това ми даде доста пари за харчене ( за съжаление обаче, не се справих много добре с частта от урока “Харчете по-малко”)
 • Бъдете неповторим работник. Добрите работни навици могат да ви донесат безброй дивиденти, водещи до препоръки и контакти, които можете да използвате след като завършите. Някой от състудентите ми превърнаха работата по време на училище в трамплин за бъдещите си кариери.
 • Започнете собствен бизнес. Можете ли да инсталирате хардуер на компютър? Можете ли да правите малки ремонти по колите? Ако имате по-голяма кола (джип, камион) може ли да я използвате за превоз на мебели? Добър китарист или барабанист сте? Взимайте по-евтино от другите и увеличете предимствата си пред тях. Слухът за вас ще се разрастне. Когато изградите добра клиентска база, тогава можете да увеличите цените на услугите си. Това е чудесен начин за правене на пари.
 • Научете се да инвестирате. Посъветвайте се с добър консултант, който да ви даде насоки за подходящите за вас инвестици и правете редовни вноски. Не се поддавайте на еуфорията, най-важното нещо сега е да си създадете инвестиционни навици.  Правейки това сега, след 10 години ще гледате с друго око и други пари на живота. 
 
Вие ще бъдете една крачка напред, само прочитайки тези съвети. Подгответе се за самостоятелния живот, изградете добри навици и тогава ще се насладите на постигнатото, ще разберете това само с едно обръщане на погледа към хората, които все още не са го направили. Направете услуга на себе си.
 
Сега стига сме говорили за пари. Излезте навън и се забавлявайте!
 

 

   Изтеглете си книгата на Робърт Кийосаки и Шарън Лехт: "На какво богатите учат децата си за парите, а бедните и средната класа - не"

 
 

ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН

Ако искате да получавате бюлетина на електронната си поща можете да се регистрирате тук.

E-mail

Виж всички

СЪОБЩЕНИЕ

Цени за консултации и обучение

Обучение "7 стъпки към финансовия успех." Още тук ...

Консултация 50 лева Още тук ...

Какво трябва да знаем?

Калкулатори

Колко ще ви струва образованието
Калкулатор за изчисляване на "Спешен фонд"
Ускорено (по-бързо) плащане на дългове

Какво трябва да знаем?

7 често срещани парични капани
Дойде ли момента за рефинансиране на кредита?
Ревизия на бюджета

ОТ ФОРУМА

Re: Игри за деца свързани с пари с цел обучение

19.12.2014 г. | автор: rumen

Re: how to add a video from youtube

12.05.2014 г. | автор: rumen

Как се движат израелско - палестинските разговори? Ето така!

14.04.2014 г. | автор: rumen

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

CEX.io

 

FACEBOOK

ПАРТНЬОРИ

Универсална консултантска компания ООД

Финансови консултации, анализи, решения.

ApplaDesign

Софтуерни решения, програмиране.

NOSTOP.BG

Истината няма лица. Новините, каквито са.

Inozona

Анализ на българският футбол.

Anmart Forex

IB брокер на световният лидер във валутната търговия - Forex.com.

Centre-X

Доставчик на ИТ услуги.

ЕВРОФОНД ПРОЕКТ ООД

Предлага широка гама от разнообразни консултантски и посреднически услуги.

ЗА ПОРТМОНЕТО

Portmoneto.com е създадено съвместно от:

МИСИЯ

Нашата цел е да помогнем на хора нуждаещи се от насока, съвет или цялостен финансов план. Надяваме се, ако имате проблем да се свържете с нас. Нашето желание е да ви помогнем!

Ще очакваме също така вашите мнения и препоръки как да направим Portmoneto.com още по-добро.

 

Ако ви харесва Portmoneto.com
гласувайте за него:

КОНТАКТИ

АДРЕС

Универсална консултантска компания ООД

гр. София 1164,
бул. "Христо Смирненски" №4

 

КОНТАКТИ И РЕКЛАМА

за информация:

02 / 471 29 16 | info@portmoneto.com

за връзка с консултант:

02 / 476 21 61 - факс | consultant@portmoneto.com

за технически въпроси:

02 / 931 83 23 | support@portmoneto.com

за маркетинг и реклама:

02 / 931 83 23 | marketing@portmoneto.com


Реклама в Портмонето

Удостоверение № 374854 /20.05.2013 г. - Универсална консултантска компания ООД, ЕИК 201680448 - Администратор на лични данни.
Powered by ApplaDesign