[X]   

Във връзка с деня на благотворителността (19 октомври) екипа на Портмонето реши да се включи в инициативата за благотворителност. Затова обявяваме ден за безплатни консултации. Датата е 18 октомври 2013 година (петък). Консултациите ще се извършват с предварително записване. За повече информация и записване можете да се свържете с нас чрез "Контакти" в страницата на Портмонето.

Какво трябва да знаем?

Децата и парите

Неща, които всички знаем, но за които не мислим

1. Когато става въпрос за обучението на децата за парите, колкото по-скоро, толкова по-добре

Докато те не започнат да си изкарват прехраната, а понякога и след това, децата са склонни да харчат пари, сякаш те растат по дърветата. Разбирането, че родителите трябва да заработват парите за техните нужди, се изисква от един по-зрял ум. Например, 5-годишните питат: "Как беше работата днес?". "Добре", отговарят мама или татко. Но веднага след това може да последва въпроса :"Взе ли парите?" . Затова е много важно да заложите в децата си отговорност при работата с пари.

 

2. След като се научат как работят парите, децата често показват инстинктивен консерватизъм

Когато децата се научат, че могат да си купят нещата, които искат с пари, много от тях започват да се презапасяват с всяка монета, до която се доберат техните ръце.  И това тяхно желание е основата на спестовността, когато станат възрастни.

3. Каквото посеете - такова ще пожънете

Важно е да работите над финансовата осведоменост на вашето дете от по-рано, защото след като веднъж станат тийнейджъри, все по-малко ще се вслушват във вашите мъдри съвети. Освен това, те ще са заети да правят други неща - като харченето на пари, например.

4. Позволението може да бъде ефективен инструмент за преподаване

Когато децата ви са малки, давайки им малки суми пари, вие им помагате да се подготвят за деня, когато цифрите ще станат по-големи.

 

5. През тинейджърските и студентски години, децата имат по-големи отговорности

Преподаването на децата в училище за банките и кредитите ще ги направят по-отговорни, когато те напускат семейното гнездо. Тогава понятия като разплащателни сметки, кредитни карти и кредити за тях ще са толкова елементарни неща, като четенето на книги и нощните партита.

6. Дори и инвестирането, трябва да се учи от рано

Учениците могат и трябва да бъдат научени за пазара - с реални пари.

 
 

Позволете им да работят с пари

Искате ли да научите децата си за парите? Плащайте им.
Има силен аргумент, че разрешението е най-добрият начин да се научи детето да проявява финансова отговорност. Има също толкова убедително твърдение, че нищо не може да стигне по-далеч от истината.

В двата случая, преди да получат разрешение да боравят с пари, децата трябва да бъдaт достатъчно големи, за да могат да броят. Нека децата ви са наясно, какви са постъпленията и разходите на пари в семейството, както и че се очаква разликата да бъде спестена. Ключът, за да бъде работата на едно дете с парите успешна от самото начало, е в структурирането.

Например, на малките деца - на възраст от 7 до 10 години - могат да им се отпускат пари за обяда в училище. И не трябва да се държат отговорни за това, че са ги похарчили. Но това не е лоша идея за по-големите деца и ще е от полза, когато им се дават пари, които трябва да разпределят за няколко ежедневни нужди. Не забравяйте, че позволението на децата за работа с пари, трябва да бъде инструмент за преподаване.

Експертите смятат, че родителите не трябва да свързват даването на пари с извършването на определена домакинската работа. От децата трябва да се очаква да помогат около къщата и в двора, защото те са членове на семейството, не защото те са платени работници. За деца на възраст над 8 - 9 години обаче, не се изключва възможността да им се плаща за специална домакинска работа, за която в противен случай ще трябва да се плати на външни лица да изпълнят, като измиването на автомобила. Защо да не се пазят парите в семейството? Уменията за водене на преговори са важна част от това, което децата ще имат нужда за ефективно справяне с приятели, учители и в крайна сметка, с техните шефове.

Така че, вместо да правите гримаси, когато вашите деца ви искат повече пари, преценете кога времето е най-подходящо, и след това ги ангажирайте в ползотворни преговори. Колко време мина от предишното повишение на джобните пари? Новите разходи ще бъдат ли покрити? Какъв размер от увеличението ще бъде спестено в дългосрочен план за разходи, които се нуждаят от вашето одобрение?

Най-обезпокояващото решение за позволените джобни, винаги е “Колко?” - решение, което засяга лични ценности, семейните доходи и здравия разум. Не позволявайте на вашите деца да ви влияят, казвайки ви, каква сума техните прители получават.  Всяко нормално дете ще ви каже по-високи стойности.

Много родители обичат да дават на децата си еквивалент в днешни пари на това, което те са получавали на същата възраст. Ако приемем, че тези родители разполагат повече или по-малко със същите средства като родителите си, това може да е удобно решение. Използвайте калкулатора с този урок, за да разберете настоящата стойност на сумата, която сте получили в дадена година от детството си.

 

Спестяване и разходи

Вашето дете не иска да спестява? Опитайте метода - първо моркова, след това пръчката.

Един от начините да насърчите децата си да развият стабилна финансова дисциплина е да поставите спестяването, като условие за парите, които те получават. Затова опитайте се да го обясните, при вземане на решение за седмичните или месечните джобни пари.

Това, разбира се, означава определянето на бюджет и взимане на самостоятелни решения какво да правят, когато се сблъскат с техните собствени разходи.

Един от отговорите е, да се изисква от тях да спестяват от своите пари в спестовни касички. Но тъй като, това не учи на сдържаност и вие не винаги ще бъдете наоколо за да преглеждате спестяванията им, има по-поучителни начини децата ви да разберат какво имате предвид.

Нийл С. Годфри, съавтор с Каролина Едуардс на “Парите не растат по дърветата: Ръководството за възпитание на материално-отговорните деца” (Fireside, 1994), препоръчва игрово плащане на сметки. Като в играта Монополи, където парите всъщност са размера на заплатата ви. Вземете някои стари сметки и напишете сумата, която се дължи и крайната дата за плащане на гърба на всеки плик. Обяснете им, че трябва да организират нещата по начин, който да осигури плащането на сметките, а също така и да спестят останалото. Като стимул, може да изтъкнете, че това, което са спестили ще могат да използват за нова видео игра или колело например.

Напомняйте им тази цел, за да ги предпазите от отдалечаване им от нея. Колкото по-достойна и по-амбициозна е дългосрочната цел, толкова повече можете да ги възнаграждавате междинно за спестовната им дисциплина с малки подаръци.

По-малките деца разбираемо имат проблеми със спестяванията, така че най-добрият механизъм за тях често е прасенцето-касичка за монети и портфейл за сметки. Бройте парите периодично с тях и им кажете, колко близо са до изпълнението на техните цели. Преди всичко, хвалете напредъка им.

Докато децата не пораснат достатъчно големи, за да се справят с разплащателна сметка, можете да им покажете  как да теглят от АТМ, както и да попълват платежни нареждания с вас в банката.

Най-добрият начин за възпитаването на навици към разходите е да ги показвате. Когато планирате излизане до магазина за хранителни или домакински стоки, вашите деца могат да участват при съставянето на разумен списък с покупки и да се придържат към него. Това ще ги научи да избегнат проклятието на всички спестяващи: импулсивното пазаруване.

За скъпи покупки като уреди, покажете им как да направят проучване на пазара: като четат статии и рецензии; сравняват оферти в Интернет; като се обадят по телефона на различни магазини, ако техният избор е в наличност; да водят преговори с търговските агенти върху цената; да отидат на няколко места, за да видят какво се предлага и да сравнят цените.

Без съмнение, може да се окаже, че покупката е дефектна. Няма проблем. Използвайте това, за да демонстрирате важността от запазването на касови бележки и преглеждането на гаранциите на стоките. Когато връщате стоките, вземете децата си с вас и им покажете как трябва да се преодоляват аргументите на продавачите.

 

Студентски години: Кредити

Офертите за кредитни карти се предлагат толкова много, колкото и студентските купони. Първокурсниците  имат нужда от някои насоки.

Типичният първокурсник в университета е достатъчно обременен от научни отговорности, носталгия и неувереност. За да предпазите утрешните първокурсници от допълнителни тревоги, предизвикани от първата им разплащателна сметка, започнете от по-рано да ги водите с вас в банката, още като тийнейджъри в гимназията.

Първоначално, запознайте ги с обикновенните неща, като избягвате излишни и сложни за тях термини. Те трябва да придобият опита си на части, за да разберат как да се справят със сметките.

Много първокурсници днес имат кредитни карти и  ако вашето дете е един от тях, то това също е част от кривата на обучение, която  те тряба опознаят под опеката ви.

Преди децата ви да придобият кредитните си карти, ще им трябва урок как да ги използват отговорно. Отбележете, че това е мястото, където финансите на повечето хора сериозно се провалят и илюстрирайте гледната си точка с таблица за лихвените проценти, които показват щетите, които им нанася 18%-вата годишна лихва, която натрупана през годините, може да разруши плановете им за спестяване и инвестиции.

Също така, кажете им, че кредитът е привилегия, а не право, и че ако те злоупотребяват и не плащат вноските си по него, ще загубят способността си да получават повече.

 

Студентски години: Инвестиране

След като студентите схванат механизма на кредитите, запознайте ги и с другата страна: инвестирането. Покажете им, че тази страна от самоконтрола, който са проявили и са спестили пари може да им донесе не само морално удовлетворение. Така например,  от  тези спестени средства могат да събират лихви.

Въпреки, че възвращаемостта няма да бъде голяма, като се има предвид настоящата финансова криза, един от най-добрите начини да започнат е с нещо просто - сметка на паричния пазар, в която да вложат спестяванията си. Именно лихвата по нея може да покрие някои разходи.

След това ги запознайте с  дългосрочни инвестиции - облигации и депозити.

 

Изтеглете си книгата на Робърт Кийосаки и Шарън Лехт: "На какво богатите учат децата си за парите, а бедните и средната класа - не"

 
 

ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН

Ако искате да получавате бюлетина на електронната си поща можете да се регистрирате тук.

E-mail

Виж всички

СЪОБЩЕНИЕ

Цени за консултации и обучение

Обучение "7 стъпки към финансовия успех." Още тук ...

Консултация 50 лева Още тук ...

Какво трябва да знаем?

Калкулатори

Колко ще ви струва образованието
Калкулатор за изчисляване на "Спешен фонд"
Ускорено (по-бързо) плащане на дългове

Какво трябва да знаем?

7 често срещани парични капани
Дойде ли момента за рефинансиране на кредита?
Ревизия на бюджета

ОТ ФОРУМА

Re: Игри за деца свързани с пари с цел обучение

19.12.2014 г. | автор: rumen

Re: how to add a video from youtube

12.05.2014 г. | автор: rumen

Как се движат израелско - палестинските разговори? Ето така!

14.04.2014 г. | автор: rumen

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

CEX.io

 

FACEBOOK

ПАРТНЬОРИ

Универсална консултантска компания ООД

Финансови консултации, анализи, решения.

ApplaDesign

Софтуерни решения, програмиране.

NOSTOP.BG

Истината няма лица. Новините, каквито са.

Inozona

Анализ на българският футбол.

Anmart Forex

IB брокер на световният лидер във валутната търговия - Forex.com.

Centre-X

Доставчик на ИТ услуги.

ЕВРОФОНД ПРОЕКТ ООД

Предлага широка гама от разнообразни консултантски и посреднически услуги.

ЗА ПОРТМОНЕТО

Portmoneto.com е създадено съвместно от:

МИСИЯ

Нашата цел е да помогнем на хора нуждаещи се от насока, съвет или цялостен финансов план. Надяваме се, ако имате проблем да се свържете с нас. Нашето желание е да ви помогнем!

Ще очакваме също така вашите мнения и препоръки как да направим Portmoneto.com още по-добро.

 

Ако ви харесва Portmoneto.com
гласувайте за него:

КОНТАКТИ

АДРЕС

Универсална консултантска компания ООД

гр. София 1164,
бул. "Христо Смирненски" №4

 

КОНТАКТИ И РЕКЛАМА

за информация:

02 / 471 29 16 | info@portmoneto.com

за връзка с консултант:

02 / 476 21 61 - факс | consultant@portmoneto.com

за технически въпроси:

02 / 931 83 23 | support@portmoneto.com

за маркетинг и реклама:

02 / 931 83 23 | marketing@portmoneto.com


Реклама в Портмонето

Удостоверение № 374854 /20.05.2013 г. - Универсална консултантска компания ООД, ЕИК 201680448 - Администратор на лични данни.
Powered by ApplaDesign