[X]   

Във връзка с деня на благотворителността (19 октомври) екипа на Портмонето реши да се включи в инициативата за благотворителност. Затова обявяваме ден за безплатни консултации. Датата е 18 октомври 2013 година (петък). Консултациите ще се извършват с предварително записване. За повече информация и записване можете да се свържете с нас чрез "Контакти" в страницата на Портмонето.

Какво трябва да знаем?

Контролиране на дълговете

Управление на Вашия дълг

Прости стъпки, които ще ви помогнат

Когато попитахме хората в България, дали  имат личен или семеен бюджет, отговорите бяха противоречиви, но резултатите от проучването са едни и същи - повечето хора казват, че искат да следват бюджет, но им е трудно да го правят. От друга страна, хората с висок финансов стандарт отговарят „Да и го следим много внимателно”, което си е повод за размисъл.

Ако сте заинтересовани за изграждането на своето богатство, а не само да разчитате на живот от заплата до заплата, Рortmoneto.com разполага с необходимите ресурси и идеи, за да ви помогне. Може да започнете с ръководството за лични финанси и бюджет, което съдържа съвети за това как да управлявате парите си и да се измъкнете от цикъла на дълг (като преминете в добродетелен цикъл на богатство). Трябва да вземете под внимание факта, че тази форма ви дава общата насока. Личният или бюджета на едно домакинството е като диета - не всяка диета работи за всички еднакво. Или най-важното е с помощта на общия план да си изградите свой собствен, който е най-добър за вас и отговаря на вашите нужди и изисквания.

Опитайте се да направите една игра от личните си финанси. Задайте краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели и възнаградете себе си за постигането им на всеки етап с прости неща, като на вечеря с приятел, филм, или просто сладолед. Чрез определянето на постижими цели и работейки здраво за тях, вие ще постигнете желанията си и ще започнете да се гордeете с вашите финанси.

 

Добре е да знаете

1. Някои хора са претоварени с дългове по кредити и кредитни карти

Повечето домакинства разполагат с поне една кредитна карта. Много хора имат и кредитна карта, и кредит. Има и други, които ползват кредитна карта, потребителски кредит и ипотечен кредит. Някои от тези случаи звучат ли ви познато? В борбата си за пазарен дял банките обявиха продукти на много изгодни условия. Доста техни клиенти се подлъгаха да ползват по няколко кредитни продукта, като по този начин се нагърбиха да връщат значителни средства.

2. Не всеки дълг е лош

Заем за закупуване на дом или за университет, обикновено е нещо добро. Просто се уверете, че можете да си позволите да го изплащате и е на добра цена.

 

3. Някои дългове могат да се разглеждат като нещо лошо

Не използвайте кредитна карта, за да плащате  неща като телевизор  или ваканция например. Тя е добър вариант, когато до заплата или друг редовен приход, който получавате имате недостиг на средства. Вместете се в в гратисния период (обикновено 40 или 50 дни) и върнете изразходваната сума в пълен размер. Няма по-бърз начин да задлъжнеете и то на доста висока цена, ако не постъпите по подобен начин. Ако все пак ви е спешно и нямате необходимата сума пари, огледайте се и преценете, дали един потребителски кредит за кратък период няма да ви излезе по изгодно от кредитната карта.

 

4. Сложете ръка на разходите си

Повечето хора харчат хиляди, без много мисъл за това, което купуват . Записвайте всичко, което харчите за един месец и изключете нещата, които не са ви необходими. Така ще започнете да спестявате пари, за да намалите дълга си по-бързо.

5. Изплати дълговете с най-висок процент на първо място

За да се освободите най-бързо и ефективно от дългове по кредитни карти и кредити, започнете да ги погасявате като се фокусирате върху тези с най-високи лихвени проценти и такси. След това тези с по-ниска лихва и т.н.

6. Внимавайте да не попаднете в капана на минимума

Ако просто плащате минималната дължима сума на сметките за кредитните карти, те ще покриват едва лихвата, която дължите и много малко от главницата. Може да ви отнеме години, докато изплатите цялата сума. През това време ще ви начисляват лихва в размер на 20%, ако не и повече.

7. Внимавайте, когато теглите кредит

Бъдете внимателни какво залагате, когато теглите кредит. Помислете добре, особено, когато кредита е ипотечен - ако изпаднете в затруднение, може да загубите дома си.

8. Очаквайте неочакваното

Добра идея е да си изградите постепенно един ликвиден буфер от пари в брой или пари, които може да изтеглите веднага в случай на необходимост. Ако попаднете в извънредна ситуация, тези средства ще ви позволят да поемете разноските си за три или шест месеца например.

9. Не бързайте да платите вашия ипотечен кредит

Не изливайте всичките си пари в погасяване на ипотека, ако имате и други дълговe. Обикновено ипотечните кредити са с по-нисък лихвен процент (сравнени с потребителски кредити и кредитните карти).  Затова първо се отървете от дълговете с по-висока лихва, след това продължете с тези с по-ниска. Ако вашият ипотечен кредит е на висока цена и искате да намалите месечните си плащания, потърсете начин да го рефинансирате.

10. Потърсете помощ веднага, когато имате нужда

Ако имате повече дългове, отколкото можете да управлявате, потърсете помощ. Една от нашите цели е именно това, да помогнем на хората да се отърват от дълговете и да управлявате по-добре вашите финанси.

 
 

Добър дълг срещу лош дълг

Понякога има смисъл да се заемат пари - много пъти, не.

Почти невъзможно е да се живее без дългове. Повечето от нас не могат да платят накуп за ново жилище или образованието на децата в престижно училище. Лошото идва, когато се допусне дълга да излезе извън контрол.

В идеалния случай, общата месечна вноска на дългосрочните дългови плащания не трябва да надвишава 40% от брутния месечен доход. Твърде лесно е да харчите повече, отколкото можете да си позволите, особено, когато се плаща с кредитна карта. Разбира се, избягване на дълг на всяка цена не е разумно, ако това означава да се изчерпат всички парични резерви за извънредни ситуации. Предизвикателството е да се научите да преценявате от кой дълг има смисъл и от кой не. Чак след това да се вземе решение за управлението на парите.

Добрият дълг включва всичко, от което имате нужда, но не можете да си позволите да платите накуп, без да унищожите паричните си резерви или да нарушите ликвидността си. Освен това можете да си позволите месечните плащания. Примери за този тип задължения могат да бъдат:

  • Закупуването на дом

Шансът да успеете да платите за нов дом изцяло е малък. Внимателно преценете колко можете да си позволите да заделите и колко да плащате по вноската за кредита. Колкото повече е самоучастието ви  (първоначална вноска), толкова по-малко ще се наложи да изтеглите и по-малко ще плащате като лихва в течение на времето.

Въпреки, че може да изглежда логично да внасяте всяка налична стотинка, за да намалите лихвените плащания по ипотечния си кредит, това не винаги е най-добрия ход. Трябва да се разглеждат и други аспекти, като например необходимостта от парични резерви и инвестиции, от които да печелите (за повече информация вижте „Разпределение на активите”).

  • Плащане за университет

Когато става дума да се плати за образованието на вашите деца помогнете с каквото можете, а каквото не достига нека те го изтеглят като кредит. Това е по-добрия вариант, отколкото вие да ликвидирате всичките си спестявания или доброволния си пенсионен фонд. Да не говорим пък за варианта, при който теглите ипотечен кредит с тази цел. Потърсете в кои банки се предлагат студентски заеми - традиционно те са с добри условия, като по-ниска лихва или такава, която се плаща след завършване на образованието. Или пък се огледайте внимателно за стипендии. Много университети предлагат при определени условия. Това би облекчило донякъде нуждата от финансиране (за повече информация относно този тип финансиране, прочетете: "Спестяване за образование").

  • Финансиране покупката на автомобил

Най-добрият начин за финансиране покупката на автомобил е да можете да платите за колата наведнъж. Да не говорим, че е интелигентен начин за инвестиция - да използвате наличните пари в брой, ако е малко вероятно те да ви донесат повече доход от инвестициите, които вече сте направили.

Повечето хора обаче, не могат да си позволят да платят 100% цената на новия автомобил. Затова отиват на вариант изплащане на части. Това има смисъл, ако планирате да държите колата, докато не „умре” или за по-дълъг срок от срока на заема или лизинга, тъй като обикновено лихвата по този вид заеми ще бъде най-малко 10%. Така че, целта е автомобилът да се остави колкото е възможно повече, без да се застрашава финансовата сигурност.

 

Лош дълг е този, който сте направили за неща, които не ви трябват или не можете да си позволите (пътуване до Бора Бора например). Най-лошата форма е дълга по кредитни карти, тъй като те обикновено са с най-високите лихвени проценти.

 

Други статии свързани с темата

Как да намалите дълга - статия

7 стъпки от дълга до финансовото спокойствие - статия

10 причини да Не слагате финансите си в ред - статия

Как да подобрите финансовото си положение - статия

Консолидирайте (обединете) дълга - калкулатор

Ускорено плащане на дългове - калкулатор

За колко време ще изплатите дълга си - калкулатор

 
 

ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН

Ако искате да получавате бюлетина на електронната си поща можете да се регистрирате тук.

E-mail

Виж всички

СЪОБЩЕНИЕ

Цени за консултации и обучение

Обучение "7 стъпки към финансовия успех." Още тук ...

Консултация 50 лева Още тук ...

Какво трябва да знаем?

Калкулатори

Колко ще ви струва образованието
Калкулатор за изчисляване на "Спешен фонд"
Ускорено (по-бързо) плащане на дългове

Какво трябва да знаем?

7 често срещани парични капани
Дойде ли момента за рефинансиране на кредита?
Ревизия на бюджета

ОТ ФОРУМА

Re: Игри за деца свързани с пари с цел обучение

19.12.2014 г. | автор: rumen

Re: how to add a video from youtube

12.05.2014 г. | автор: rumen

Как се движат израелско - палестинските разговори? Ето така!

14.04.2014 г. | автор: rumen

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

CEX.io

 

FACEBOOK

ПАРТНЬОРИ

Универсална консултантска компания ООД

Финансови консултации, анализи, решения.

ApplaDesign

Софтуерни решения, програмиране.

NOSTOP.BG

Истината няма лица. Новините, каквито са.

Inozona

Анализ на българският футбол.

Anmart Forex

IB брокер на световният лидер във валутната търговия - Forex.com.

Centre-X

Доставчик на ИТ услуги.

ЕВРОФОНД ПРОЕКТ ООД

Предлага широка гама от разнообразни консултантски и посреднически услуги.

ЗА ПОРТМОНЕТО

Portmoneto.com е създадено съвместно от:

МИСИЯ

Нашата цел е да помогнем на хора нуждаещи се от насока, съвет или цялостен финансов план. Надяваме се, ако имате проблем да се свържете с нас. Нашето желание е да ви помогнем!

Ще очакваме също така вашите мнения и препоръки как да направим Portmoneto.com още по-добро.

 

Ако ви харесва Portmoneto.com
гласувайте за него:

КОНТАКТИ

АДРЕС

Универсална консултантска компания ООД

гр. София 1164,
бул. "Христо Смирненски" №4

 

КОНТАКТИ И РЕКЛАМА

за информация:

02 / 471 29 16 | info@portmoneto.com

за връзка с консултант:

02 / 476 21 61 - факс | consultant@portmoneto.com

за технически въпроси:

02 / 931 83 23 | support@portmoneto.com

за маркетинг и реклама:

02 / 931 83 23 | marketing@portmoneto.com


Реклама в Портмонето

Удостоверение № 374854 /20.05.2013 г. - Универсална консултантска компания ООД, ЕИК 201680448 - Администратор на лични данни.
Powered by ApplaDesign