[X]   

Във връзка с деня на благотворителността (19 октомври) екипа на Портмонето реши да се включи в инициативата за благотворителност. Затова обявяваме ден за безплатни консултации. Датата е 18 октомври 2013 година (петък). Консултациите ще се извършват с предварително записване. За повече информация и записване можете да се свържете с нас чрез "Контакти" в страницата на Портмонето.

Forex

7 стъпки към успешната финансова търговия

За 18 години професионална търговия на форекс, успях да науча как търгуват повечето дребни инвеститори. Аз също съм се занимавал отделно от работата за кратко с форекс търговия за собствена сметка. Като професионалист виждах успехите и грешките които правят малките инвеститори. Следях техни изказвания по форумите. Виждах грешките, които допускат собственици на малки фирми решили да се правят на валутни дилъри. Повечето малки търговци (спекуланти, които търгуват от вкъщи или собственици на дребни фирми) завършват със загуба, когато търгуват на финансовите пазари. Статистиката показва, че 95% от тези търговци губят във времето, което кара повечето професионалисти да гледат на тях като "ходеща печалба" (все пак, за да спечеля аз едно евро, някой трябва да го загуби, нали?). Никой не се е родил научен. Всички сме минали по този път. Всички сме го извървели, кой по-бързо, кой по-бавно. Някои се замайват от първоначалния успех, налучкали посоката на пазара и направили малка и бърза печалба се хвърлят веднага отново в битката за да усетят горчивия вкус на загубата и разочарованието. Попадаш в омагьосан кръг от много, много загуби и тук там печалба, но какво да се прави така се учиш. Отнема време докато осъзнаеш как стоят нещата, прочиташ нови и нови учебници, статии като през това време парите в марджин сметката намаляват ли намаляват и това те кара да се чувстваш глупаво. Къде сгреших питаш се всеки път при поредния неуспех? Тестваш система след система и стратегия след стратегия. Не сте ли минали по този път? Представете си сега как ще се почувствате, ако минете на страната на победителите? Бил съм там и мога да го пожелая на всички. Не може да се опише тръпката от търговията. Вярно понякога стреса е доста повече от необходимото, но пък победата си заслужава всеки момент от това изживяване. За да ви помогна реших да синтезирам стъпките на успеха в тази статия. 
 
1. Научете всичко за пазара, на който ще търгувате.
 
Изследвайте вашия пазар. Прочетете всичко което намерите за него. Потърсете информация за обекта на търговия било то акции или форекс, злато, нефт. Всеки финансов инструмент има определена специфика, която е важно да знаете. Сега чрез интернет имате на разположение море от информация. Осведомете се за важните новини и събития, които оказват влияние на вашия пазар. Всеки пазар има цикличност, следете вашия. Потърсете информация за хора успешно търгуващи на този пазар. Проучете как търгуват, какви инструменти използват за прогнозиране на движенията на пазара. Иначе рискувате да получавате редовно искания от вида "Margin call".   
 
2. Планирайте всяка сделка преди да я направите
 
Не правете прибързани стъпки. Всяка недомислена стъпка или решение взето спонтанно може да ви коства много пари. Не се подвеждайте от случайно попаднала ви информация. Не се подвеждайте от коментари за пазара на големи банки. Не забравяйте, че там зад мониторите също стои човек, който иска да печели. Той може да използва името на банката за собствена цел. Много пъти съм виждал "уж случайни" коментари от някоя голяма банка като Сити, Дойче или Голдман в стил: "аз днес ще купувам", или "от вчера съм къс" (тоест продал е и още не е купил за да си закрие откритата позиция). Начинаещия търговец си мисли: Ето щом тези лъвове купуват и аз трябва да купя. А докато той реши да купува, онези може вече да са купили и да са започнали да продават. Те не гонят големи движения. Правят сделки с много милиони и закриват позициите доста бързо. Едно такова подвеждане може да ви коства много. Да не говорим, че може да е чисто подвеждане от тяхна страна, за да може много хора като вас да направят обратното. Видяхме това още в началото на март 2012 година, когато Сити извадиха прогноза, че цената на златото трябва да стигне до поне 2400 долара за унция до края на 2012 и над 3400 през 2013. Много хора купиха злато. Сега цената на златото е 1340, а най-високата му точка беше 1920. Нека това бъде урок за вас.  
 
3. Стремете се за минимизирате загубите и да максимизирате печалбите
 
Много хора си мислят, че като започнат да търгуват ще имат само печалби. За съжаление това не е така. Ако сте такъв търговец ще ви кажа как да спечелите веднага пари. Просто не се хващайте да търгувате! По-добре се откажете преди да започнете. Разочарованието, че нещата не се случват както сте си мислили може да ви обезсърчи. За да търгувате успешно трябва да подходите не с идеята колко може да спечелите, а колко можете да си позволите да изгубите! Никога не подценявайте пазара, ако го направите ще платите скъпо. Започвайки да търгувате ще имате и печалби и загуби. Вашата цел е не да избягвате загубите, защото няма как да го постигнете, освен ако не спрете да търгувате, а да правите по-малки загуби. Когато имате загуба се усмихнете, приемете я, вдигнете гордо глава и продължете. Кажете си "Нищо, следващата сделка ще е на печалба". Приемете загубата като част от битката за да спечелите войната. За да скочите по-далече, понякога трябва да се върнете малко назад, за да се засилите нали?
 
4. Кажете НЕ на емоциите
 
Най-лошия съветник на всеки, който търгува са емоциите. Докато се занимавате с някоя демо сметка правите невероятни печалби. Това ви зарибява твърде много. Вече се чувствате почти професионалист. В следващия момент залагате собствени пари и започвате да търгувате. В един момент започвате да осъзнавате, че нещата в реалния живот не са като в демо търговията. Всеки пип (последния знак след десетичната запетая примерно при долар / лев 1.5132 е 2, разликата между 1.5133 и 1.5132 ще е 1 пип) движение добавя към или изяжда част от вашите средства. Сега вече нещата изглеждат по-сложно нали? Точно тогава вашият мозък ще започне да работи на 100%. Ще усещате как през главата ви минават милион въпроси, идеи, стратегии в секунда. Правилно ли направих като купих? Не трябваше ли да продам? Май беше по-добре да изчакам да излязат данните за Европа и тогава да купувам. Аз купих, а всички продават, правилно решение ли взех? Оооооо не, аз купих и един приятел ми се обади и каза, че е чул, че Голдман Сакс продават.... какво ще правя сега? Те ще срутят пазара. Това са само част от мислите, които ще минат за броени секунди през главата ви. Повярвайте имам достатъчно години професионален опит в търговията и ще ви кажа - подобни емоции са най-лошия съветник. Имате си стратегия, имате модел, по който търгувате. Ако сте убеден, че вашият модел работи успешно просто го следвайте и това е всичко, което трябва да направите.  
 
5. Разработване на правилен модел за търговия
 
Обучението е важно нещо. Преди да си помислите да търгувате трябва да научите много неща. Ако смятате да играете рулетка, по-добре се откажете преди да сте започнали. За да търгувате успешно трябва да знаете какво е фундаментален анализ, какво е технически анализ, що е то статисика, трябва да познавате добре софтуера, който ще използвате за търговия и анализ и т.н. Без тези неща няма да можете да си изградите правилния модел за търговия. Какво представлява правилния модел за успешна търговия? От гледна точка на техническия анализ това би бил модел, който ще дава сигнали, които водят до 65% или повече пачалба, респективно 35% или по малко загуба. Без добър модел ще имате една хаотична търговия, без ясна цел и посока. Съвременните програми и платформи позволяват да се правят тестове с минали данни, където да видите до колко е успешна системата, която сте си изградили. Сега, един добър съвет към всички, които ще изграждат система базирана на технически анализ. Внимавайте с това какви индикатори избирате. Някои индикатори не са подходящи за пазара на който ще търгувате. Прочетете внимателно характеристиката на индикаторите, които ще комбинирате. Неправилно избрани индикатори ще доведат до неправилно подавани сигнали, а от там до загуба. (ако сте начинаещ пишете ни, ще ви помогнем с информация)
 
6. Колкото повече, толкова повече - казал Мечо Пух
 
Е това не се отнася до сделките. Не е важно да направите 20 или 30 сделки на ден. Поставете си цел за печалба и гонете нея, а не брой сделки. Ако направите очакваната печалба, не се тормозете повече за деня, дайте си почивка. Търговията уморява много мозъка, не я подценявайте. Може първоначално да не я усещате, но ... започнете ли да я усещате, може да имате проблеми. Няма рецепта за това колко сделки да правите на ден, но 3 до 5 са напълно достатъчни. Ако не сте опитен, не се хвърляйте на пазари с голям волатилитет (там където движенията са бързи и големи). Сега японската йена е в доста ограничени рамки, но в миналото, когато правеше големи движения трейдърите казваха - Ако решите бързо да спечелите много или да загубите всичко търгувайте GBP/JPY (английска лира срещу японска йена). Да, това наистина можеше да е вид финансово самоубийство. Като начинаещ търговец потърсете спокоен пазар, с бавни движения, ясно изразени трендове. Не търсете бързата печалба преди да сте се научили да търгувате. 
 
7. Дисциплина
 
Нека ви дам три добри съвета: 
 
1. "Stop Loss"
2. "Stop Loss"
3. "Stop Loss"
 
Спазвайте дисциплина при търговията. Най-лошата услуга, която можете да си направите е да търгувате без да оставяте ордери, с които да лимитирате загубата си. Аз лично само веднъж съм правил такава грешка и съжалявах за това. Имах дълга позиция (бях купил) на EUR/USD, щях да си пласирам ордер, но реших първо да си проверя пощата, защото чаках спешно писмо. Докато погледна дали мейла е дошъл мина не повече от минута. Когато погледнах екрана пазара буквално се беше сринал. Ако бях си пласирал ордера преди да си проверя пощата щях да имам минимална загуба. Сега имах голяма загуба. Затова съвет, ордера се поставя в момента на откриване на позиция! Не се отчайвайте, ако някой "Stop Loss" ордер бъде изпълнен, погледнете на това от добрата страна. Кажете си "е поне загубих по-малко". Трябва да сте в състояние да преодолявате това. Дори след серия тежки загуби, не се отчайвайте. Понякога пазара ще ви се отблагодари и може само с една сделка да наваксате всички загуби, че да излезете и на печалба. Когато изпълнят някой ваш "Stop Loss" ордер, не бързайте веднага да влизате с нова сделка, ако преценката ви не е достатъчно трезва. Изчакайте да се успокоите, ако сте афектирани и тогава бавно и спокойно помислете какво и как да направите. 
 
 
 

 

 

 


За автора:
 
 Румен Запрянов е бивш банкер с над 20 години стаж в банковата система, работил на различни позиции. През последните 12 години работи като началник отдел Ликвидност и пазари на Алфа банк България, където е бил и председател на "Комитета за управление на активите и пасивите" (ALCO) на банката. На директно подчинение на управителя на банката. Заедно с екипа си успява да изведе банката от ликвидната кризата, без да има никакъв проблем с плащанията. Преди това е работил и като Дилър и Главен дилър в Банка за Земеделски Кредит. В момента консултант на свободна практика.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

 
 

ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН

Ако искате да получавате бюлетина на електронната си поща можете да се регистрирате тук.

E-mail

Виж всички

СЪОБЩЕНИЕ

Цени за консултации и обучение

Обучение "7 стъпки към финансовия успех." Още тук ...

Консултация 50 лева Още тук ...

Калкулатори

Колко ще ви струва образованието
Калкулатор за изчисляване на "Спешен фонд"
Ускорено (по-бързо) плащане на дългове

Какво трябва да знаем?

7 често срещани парични капани
Дойде ли момента за рефинансиране на кредита?
Ревизия на бюджета

ОТ ФОРУМА

Re: Игри за деца свързани с пари с цел обучение

19.12.2014 г. | автор: rumen

Re: how to add a video from youtube

12.05.2014 г. | автор: rumen

Как се движат израелско - палестинските разговори? Ето така!

14.04.2014 г. | автор: rumen

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

CEX.io

 

FACEBOOK

ПАРТНЬОРИ

Универсална консултантска компания ООД

Финансови консултации, анализи, решения.

ApplaDesign

Софтуерни решения, програмиране.

NOSTOP.BG

Истината няма лица. Новините, каквито са.

Inozona

Анализ на българският футбол.

Anmart Forex

IB брокер на световният лидер във валутната търговия - Forex.com.

Centre-X

Доставчик на ИТ услуги.

ЕВРОФОНД ПРОЕКТ ООД

Предлага широка гама от разнообразни консултантски и посреднически услуги.

ЗА ПОРТМОНЕТО

Portmoneto.com е създадено съвместно от:

МИСИЯ

Нашата цел е да помогнем на хора нуждаещи се от насока, съвет или цялостен финансов план. Надяваме се, ако имате проблем да се свържете с нас. Нашето желание е да ви помогнем!

Ще очакваме също така вашите мнения и препоръки как да направим Portmoneto.com още по-добро.

 

Ако ви харесва Portmoneto.com
гласувайте за него:

КОНТАКТИ

АДРЕС

Универсална консултантска компания ООД

гр. София 1164,
бул. "Христо Смирненски" №4

 

КОНТАКТИ И РЕКЛАМА

за информация:

02 / 471 29 16 | info@portmoneto.com

за връзка с консултант:

02 / 476 21 61 - факс | consultant@portmoneto.com

за технически въпроси:

02 / 931 83 23 | support@portmoneto.com

за маркетинг и реклама:

02 / 931 83 23 | marketing@portmoneto.com


Реклама в Портмонето

Удостоверение № 374854 /20.05.2013 г. - Универсална консултантска компания ООД, ЕИК 201680448 - Администратор на лични данни.
Powered by ApplaDesign