Какво трябва да знаем

Колко точно е шанса на начинаещия форекс любител да спечели

Публикувано от Administrator на Sep 20 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети
Не бъди "E-trade" бебе. Кои са "E-trade" бебетата, какво е характерно за тях и защо не трябва да бъдете такъв! Наричат ги "Ходеща печалба", "Дребните", "Малките", а понякога "E-trade бебета". Това са дребните инвеститори, обикновените хора, решили да си докарат някой лев допълнително от търговия с форекс, защото са повярвали на реклами за лесна и бърза печалба. 
 
Много е писано за валутната търговия, търговията с акции и с какво ли още не. Може да е банално, но ще ви кажа какво мисля по въпроса. Малко е! Трябва да се напише още толкова, или най-малко толкова, че да може всчики, които си мислят, че днес започват да търгуват, а утре вече са милионери, да осъзнаят къде са в хранителната верига. 
 
С какво се характеризира едно бебе? С това, че е малко, неопитно и зависимо от големите, нали? Така, нека сега видим с какво се характеризира начинаещият търговец? Той е малък, неопитен и ако е зависим от големите значи се вписва напълно в термина "E-trade" бебе! Веднъж вече писах статия на подобна тематика. Мисля обаче, че трябва да се пише редовно, за да се охлаждат страстите на "E-trade" бебетата, иначе и те както и другите бебета вдигат температурата, но на амбициите. 
 
Разглеждайки характеристиките на "E-trade" бебетата ще направим някои основни изводи, малко в стил "не бъдете като тях, за да не станете за смях". Тези, които познаят себе си в тази категория да не се сърдят, а да си вземат поука и да се поправят. 
 
Колкото си по-малък, толкова по-лесно може да станеш храна на всички в гората. Това го знаят всички и най-вече брокерите, през които търгувате. Знаят го и брокерите, които ще ти се обадят по телефона, за да те агитират да търгуваш, знаейки много добре, че си обречен на загуба. "E-trade" бебетата са лесна плячка на всякакви реклами за лесна печалба чрез търговия. Те са буквално плячка в ръцете (да не кажа телефона) на някои брокери, които ще им свалят звезди от небето, само и само да ги направят свои клиенти. Брокерите постоянно подхранват мита, че дребните търговци може да успеят и да постигнат доходността на професионалните търговци и мениджъри на фондове. Затова, когато си: 
 - начинаещ търговец; 
 - от малък калибър (търгуваш с малки суми); 
 - не търгуваш професионално; 
 - не си пред мониторите по цял ден;
 - разчиташ на слухове и емоции;
шанса ти да спечелиш е по-малък, отколкото ако не си такъв. Защо е така? 
 
Опита
 
Ако не си начинаещ ще имаш опит, а това е предимство. Опита е важен в търговията. Не разчитай на късмета на начинаещия! Вече писах статия за "7 стъпки към успешната финансова търговия". Там разгледахме основните неща, които един начинаещ търговец трябва да спазва. И това е само началото. С течение на времето има да се учите много, ако искате да постигнете нещо разбира се. Не искам да ви плаша или да ви обезкуража, но ще ви кажа, ако искате да успеете, пригответе се за здраво четене. Искам да ви насърча да се интересувате и да четете много, ако сте решили да се занимавате активно с търговия, а не да се пробвате просто, за да загубите някакви пари и да разберете от горчив личен опит, че това не е за вас.  
 
Сумите  
 
Малките суми предполагат не особено добър сервиз, който да използваш за търговия. Да, така е. Ако търгуваш с цел да спечелиш 400-500 евро на месец допълнително, няма да си вземеш абонамент на Ройтерс или Блумберг, където няма забавяне на котировките, виждаш новините в момента на излизането им, имаш достъп до професионални графики, море от анализи и информация и др. Просто защото това на месец струва около 1500 евро. Ти се задоволяваш с по-ниско качество на сервиза, който използваш, но това си има цена. Достъпа до информация е много важен момент от пътя към успешната търговия. 
 
Вътрешната информация
 
Не си професионален търговец, значи нямаш връзка с професионалисите. Знаеш ли какво е предимството? Шанса да се сдобиеш с вътрешна информация. Нека споделя нещо. Преди много години имах късмета да се запозная лично с човек, който работеше в AMEX Frankfurt като Трежъри (Питър Гросман - по-старите колеги дилъри го помнят сигурно). Човека пращаше всеки ден прогноза за пазара. Всеки ден прогнозата му беше на 90% вярна с хирургическа точност. Удивявах се как го постига. Дали използва само графики, за да прави прогнозите, какъв сервиз използва? Dow Jones Telerate може би (по това време беше много добър)? Един ден човека дойде до България. Видях ме се. Показахме му нашите модели за прогнозиране на пазара. Той ги погледна, усмихна се и попита "и сега какво, жълтата линия като пресече червената ще купиш така ли?". Останах с отворена уста. Та той не използва технически анализ. Попитахме го как прави прогнозите за пазара? Той отново се усмиха и каза: "Обаждам се на колегите и ги питам колко имат да продават или да купуват, зная обема на пазара и мога да кажа в коя посока и с колко ще мръдне пазара, лесно е." Не казвам нищо за техническия анализ, но когато имаш вътрешна информация нещата са много по-различни. 
 
Време за търговия 
 
Някои хора си мислят, че като се приберат от работа могат да отворят терминала и за час два да търгуват и да спечелят. Може и да се получи. Веднъж. По случайност. Няма да е практика, освен ако не сте на този пазар от години. А ако постоянно губите, ще се откажете доста скоро и няма да натрупате опита, необходим, за да постигнете това да търгувате по час или два. Когато човек стои пред екрана и наблюдава движенията неволно започва да усеща пулса на пазара. Идва момент, когато не е необходимо да правите анализи в продължение на часове, за да се ориентирате накъде ще ходи пазара. Просто един поглед е достатъчен. Но, ако за известен период не сте били пред екрана, ще ви трябва време, за да го придобиете отново. Ако нямате необходимото време, ще се наложи да намерите някой, който да ви подава готова информация и да разчитате на неговия професионализъм, за да печелите. 
 
Слухове и емоции
 
Когато човек търгува, нещата са много различини от това само да гледа екраните. Когато сте на демо терминал, нещата изглеждат лесни. Правите пари бързо и лесно. Когато обаче се впуснете в реалната търговия, изведнъж става трудно. Защо е така? Реалната преценка е различна. Много неща, на които преди дори не сте обръщали внимание, сега изкачат на преден план. Всичко това пречи на хладнокръвното взимане на решения, безпристрастното виждане на пазара и т.н. Това е така заради емоциите. Емоциите се пораждат най-често от слухове, които научавате докато търгувате. Точно сте взели решение и сте открили позиция и като че ли нарочно ви залива информация за това, коя банка е купила, къде има изтичащи опции, изведнъж се сещате, че ЕЦБ днес ще има среща за лихвените проценти, а пазара е толкова мъртъв заради срещата, че не мърда наникъде. Това пречи на преценката ви. Забравете емоциите. Намерете си вашия модел, който работи и го спазвайте. Ако не можете да си направите такъв потърсете помощ.
 
 
 

За автора:
 
 Румен Запрянов е бивш банкер с над 20 години стаж в банковата система, работил на различни позиции. През последните 12 години работи като началник отдел Ликвидност и пазари на Алфа банк България, където е бил и председател на "Комитета за управление на активите и пасивите" (ALCO) на банката. На директно подчинение на управителя на банката. Заедно с екипа си успява да изведе банката от ликвидната кризата, без да има никакъв проблем с плащанията. Преди това е работил и като Дилър и Главен дилър в Банка за Земеделски Кредит. В момента консултант на свободна практика.

 

Last changed: Sep 20 2013 на 1:56 PM

Обратно към списъка