Какво трябва да знаем

10 Често задавани въпроси за Застраховка живот

Публикувано от Administrator на May 02 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети
1  Защо да използвам Животозастраховане?
 
Има четири важни причини за закупуване на застраховка живот:
-     покриване на разходи
Медицинските сметки, разходи за погребение и погребалните разходи може да дойдат бързо и обикновено струват хиляди левове. Малко хора искат да се изправят пред собствената си смърт, но застрахователната полица живот ще помогне на вашето семейство да се справи с това, след като сте си отишли. Ако преди смъртта има болничен престой, може да излезе скъпо, а застраховката живот ще поеме и този разход.
-     защита на кредити и дългове
В случай на смърт, животозастрахователни полици могат да се използват за изплащане на дължимите суми на ипотеки или други заеми и дългове. Вече описахме подобен случай. 
-     финансиране на образованието на деца / внуци
В случай на вашата смърт, застраховката ви живот може да помогне да се плати за образованието на децата ви.
-     заместване на дохода
Когато поради смърт на един от двамата съпрузи доходът на другия намалее, застрахователната полица живот може да помогне. Обезщетението за смъртта, изплащано на живия съпруг/а може да спомогне за поддържането на начина му/и на живот.
 
2  Кой се нуждае Животозастраховане?
 
Всеки може да се възползва от застраховка живот. Застрахователните полици живот ще платят разходите, които остават след смъртта. Почти всеки ще има някакъв вид медицински разходи в случай на смърт. Същото важи и за разходите по погребението.
 
Бенефициенти (получатели на сумата при настъпване на застрахователното събитие) не винаги са хора от семейство - съпрузи или деца, така че тези застрахователни полици живот не изключват и други хора (извън семейството). Можете да изберете, който искате да бъде получател и, на който да поверите своята застраховка живот, за да плати разходите и задълженията след като сте си отишли.
 
3 Кога трябва да си направя застраховка живот?
 
Смъртта може да дойде по всяко време. Кога трябва да си направите застраховката? Веднага, когато сте в състояние е най-доброто време да го направите. Много хора намират причини да отлагат сключването на застраховка живот, вярвайки, че винаги има повече време, за да се вземе такова решение. Не забравяйте, че времето тече, часовника отмерва всяка секунда, а това е загубено за вас време.
 
4  Какви са различните видове планове за застраховка живот?
 
Има няколко различни вида планове за животозастраховане. За да получите най-добрата сделка, която да отговаря на нуждите ви, ще трябва да проучите какви са плановете, които застрахователните компании предлагат, както и разходите и ползите, свързани с тази застраховка. В различните държави,  различните компании предлагат различни планове. В повечето случаи те са:
-     цял живот;
-     универсално покритие;
-     ограничено плащане / рента;
-     дарения;
-     смърт при злополука.
 
5  Скъпо ли е да се направи застраховка живот?
 
Различни животозастрахователни планове имат различни цени. В повечето случаи, плановете са дългосрочни. Трябва да направите сделка за план, който най-добре отговаря на вашите изисквания. Най-добре е да се проучи пазара на този вид услуги и да се сравняват цени и опции за покритие.
 
6  Има ли замесен данък?
 
Тук ще разгледаме два аспекта. Първият, това е данъчния ефект при наличие на застраховка. В края на годината ви се приспадат 10% от облагаемите приходи заради това, че имате застраховка живот (т.е. връщате си 10% от данъците, които плащате). Вторият аспект на данъчния ефект е налице при изплащането на сумите. Когато има настъпило застрахователно събитие, при изплащане на цялата сума ще платите данък, като при всеки друг доход. Но! Няма да платите данък, ако ви изплатят застрахователната сума на вноски под формата на рента :)
 
7  Мога ли да променя условията по моята застрахователна полица след като е сключена сделката?
 
Да. Застрахователните компании са наясно, че възникват ситуации, които могат да изискват от вас да промените начина, по който плащате и планирате нещата. Бенефициентите могат да се променят, както и сумата, която искате за вашата застраховка живот. В зависимост от компанията, условията ще са различни. Затова, най-добре попитайте преди да сключите застраховката.
 
8 Кого мога да определя като бенефициент?
 
Можете да определите който поискате. Ако решите, можете да имате един човек, много хора, благотворителна организация, попечител и т.н., посечени като бенефициент.  
 
9  За каква сума трябва да е вашата застраховка?
 
Съберете всички ваши финансови данни и започнете да сортирате какви са разходите, които може да останат, след като сте си отишли. 
За тези, които нямат семейство, застрахователна полица, която покрива разходите по погребението е достатъчна. За тези със семейство и зависими лица е важно да се изчислят всички разходи, които ще имат. 
 
10  Може ли да се направи застраховка за повече от един човек?
 
Съвместни или групови застраховки са на разположение на тези, които искат да имат един план, който ще обхване повече от един човек. Семейните застраховки живот също са пракитика. Трябва да се поинтересувате за условията по тази застраховка. Всяка компания може да има различни изисквания. 
 
 
    Виж примерен файл (калкулатор) за изчисляване на застраховка живот:
 
 

Last changed: May 02 2013 на 5:35 PM

Обратно към списъка