Какво трябва да знаем

7 често срещани парични капани

Публикувано от Administrator на Nov 03 2015
Какво трябва да знаем >> Съвети

Не искам да развивам големи лекции, но реших да дам седем от най-често срещаните капана за излишно харчене на пари, което може да навреди на вашия личен бюджет.

Както много пъти съм казвал, правилното управление на парите е пътят към финансовия успех и свобода.

1. Покупки по време на разпродажби / промоции

Често когато има масови разпродажби и промоци хората се откупскат заради по-ниските цени и купуват далеч повече неща, от тези, от които наистина имат необходимост. В такива моменти един вътрешен глас сякаш нашепва "купи го сега, сега е евтино, утре вече няма да е така" и купувача пада в капана. По този начин често се купуват огромни количества неща, от които всъщност нямаме нужда. Това може да бъде огромен паричен разход.

Купувайте само най-необходимото.
Не забравяйте, че магазина е направил намаления, именно за да ви накара да купите повече неща.
Ниската цена днес не означава, че следващия път, когато има намаления цените няма да са намалени отново.
Не се хващайте на лесни и евтини номера като поставените табелки, които имат ключови думи като "Само сега...", "Само тук ..." и други.

2. Купуване на глупави неща

Хайде признайте си го. Случва ви се да купите нещо спонтанно, което ви е харесало, въпреки, че нямате нужда от него. Да, човек има нужда от време на време да се поглези, но това не е начин на живот. Често минавайки покрай някоя витрина виждаме нещо, което ни грабва окото и ни се приисква да го купим. Ами да, тази витрина е подредена от специалисти, тя така е направена, че да ви накара да похарчите пари за нещото, което е сложено там. Но ... имате ли нужда от това? Виждал съм хора да пръскат огромни пари за коледни украшения. Като казвам огромни суми, наистина имам предвид огромни. Или за великденска окраса. Там случая е същия. Или пък да сменим телефона. Ама защо? Толкова ли е голяма разликата между iPhone 5 и iPhone 5S? Наистина ли сте готови да си продадете телефона, който е вече на цели 4 месеца за 400 лева, за да си купите по-новия модел за 1600?

Задайте си въпроса преди да купите нещо - ще го ползвам ли?
Още нещо, което можете да запитате себе си - струва ли си парите? Новата покупка ще промени ли качеството на живота ви?

3. Хвърляне на пари за неща, които се оправят и без пари

Това е синдром на мързела. Да, така е. Има случаи в които можем да се оправим прекрасно и сами, но предпочитаме да платим, за да го свърши някой друг. Има куп дребни неща, които можем да направим и сами. Сещате се и сами, затова няма да изброявам конкретни примери. Да не говорим, че виждаме странни неща, които се случват с цените. Не винаги скъпото е гаранция за качество, може да е просто висока цена, защото продавача има нужда от повече пари. Виждали сме това на живо, не е нещо ново.

4. Преди да започнете да харчите помислете за алтернатива

Вероятно работите здраво, за да спечелите пари. Значи парите трябва да имат определена цена за вас. В такъв случай преди да започнете да харчите задайте си въпроси като: Какво ще ми донесе това? Струва ли си цената? Понякого сме готови да пръснем куп пари след някоя реклама, след нечие изказване, което ни е тласнало в дадена посока. Но, дали е добро за нас? Не казвам да бъдете скъперници, а само да проверявате дали това, което плащате си заслужава. Ще добави ли нещо полезно към живота ви? Ще го промени ли към по-добро, без значение дали от материална или емоционална гледна точка.

5. Готови ли сме да се откажем от бунсите и точките?

Често в магазините ни зарибяват с карти за отстъпки, карти с бонус точки и други. Съберете 20 точки и ще получите намаление на еди кой си продукт. Така често магазини карат хората да купуват повече, за да си получат наградата, която често не е никаква награда. Често цената на наградата се увеличава здраво и по време на промоцията се драска демонстративно високата цена и се продава на нормалната, която се представя като промоционална. Дребни маркетингови трикове. Не се хващайте да събирате точки, освен ако наистина не сте проверили предварително, че крайния продукт си заслужава парите.

6. Не сте си разпределили парите правилно

Вижте, както казах и по-горе и в много други статии също съм го писал - важно е да се дава приоритет на плащанията, да се прави план, по който да се харчат парите и да се разпределят. Знаете, че при 80% от хората, които използват някаква система за домашно планиране на приходите и разходите - личен финансов бюджет, има положителна разлика! Плащането на сметките не трябва да се подценява. Бъдете дисциплинирани, все пак ако сте решили да не харчите излишно пари, не се отпускайте при първата промоция.

7. Не спестявате достатъчно

Ако искате да имате успех, то трябва да заделяте по нещо на страна. Както съм писал в нашия финансов план, без да спестявате не можете да стигнете до момента, когато ще започнете да инвестирате. Излишното харчене ви прави лоша услуга. За да постигнете момента, когато ще имате повече (в най-общия случай) вие трябва да заделяте по нещо на страна. Вижте, не е необходимо да живеете на тясно, за да спестите пари, просто си подредете правилно плащанията и не купувайте излишни неща и ще се изненадате колко пари ще ви остават в края на месеца!

Last changed: Nov 03 2015 на 4:44 AM

Обратно към списъка