Какво трябва да знаем

А когато си беден ......

Публикувано от Administrator на Jun 14 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети

Гледали ли сте филма Богат - беден? Дори и да не сте, сигурни ли сте, че не участвате в него?

 
Да бъдеш беден е като игра на покер, където, ако загубиш, другите играчи те прецакват. А ако печелиш, дилърът те прецаква. Голяма част от хората, които четат това са сред 2-та милиона "работещи бедни" в България, а ако не са, познават някой, който е.
 
В такава ситуация, обикновено хората казват да вземете нещата под контрол и вече да не сте беден. Това, което обаче не разбират е, че има много финансови капани, през които трябва да се премине, за да се стигне до там.
 
Ако не сте бедни, страхотно. Надяваме се, че никога няма да разберете, че ...
 
5. Вие сте таксувани, за да използвате собствените си пари 
 
Както всички сме усетили, банковата сметка е нещо, което всеки трябва да има - я да ти се изплаща болничния, я пенсията, я някое обезщетение по щета.
Все неща, за които задължително трябва да има сметка, за да ти преведат парите. А сметките се откриват в банки, нали. И от тук се започва...
 
В най-добрия случай, това, което ще се плати на банката е таксата за откриването на сметката, както и тази за месечната и поддръжка (длъжни сме да знаем и тарифата при теглене от банкомат, ако имаме карта). Но нали се сещате, че много хора ползват и т.нар. овърдрафт, който всъщност е много удобен за извънредни случаи. Тогава, обаче, трябва да сте не много добри в сметките, а перфектни. Защо ли? Ами много просто.
 
Представете си, че закъснявате за работа, обаче трябва да заредите бензин. Отивате на бензиностанцията и сипвате за 60 лв. Денят ви предстои да е напрегнат и динамичен и просто забравяте да отразите този разход. След няколко дни си купувате нещо друго и така нататък (все пак явно по картата ви има още пари) до момента, до който не се оказва, че сте изразходили целия овърдрафт. Не това е страшното, обаче. Когато по тази сметка постъпва заплатата ви (т.е. има регулярни вноски), овърдрафта се покрива. Но на практика се оказва, че сметката ви е на нула, защото всъщност, заплатата ви е отишла именно по покриване на това задъление.
 
4. Налице е индустрия, която печели от това вие да сте беден
 
Може би си мислите, че сте прекалено умен, за да вземете пари чрез т.нар "бързи кредити"? Е, трябва да знаете, че никой не си мисли, че те са добра сделка. Просто са най-доброто в определени случаи.
 
Като например, дъщеря ви е пускала множество SMS-и в поредната он-лайн игра, на стойност 4,80 лв всеки. И изведнъж, пристига сметка за телефон от 400 лв. Ужас! Ми то до заплата има 10 дни! И понеже и колегите са в същото положение (чакат си заплатата) се оказва, че няма от кой да вземете на заем. И тогава, пръглътнали гордостта си, просто отивате на място, на което дават бързи кредити.
 
Всичко до тук си е ОК. Обаче има нещо, което е странно. Потърсете в интернет ей така, произволно такива фирми. Всъщност, те никъде не обявяват лихвените си проценти. Може би някъде най-отдолу, със светлосиви букви (шрифта е осем или дори шест) на бял фон (сещате се колко се вижда и се чете) пише, че ГПР-то (това е лихвения процент по кредита плюс всички разходи по него) е примерно 700%. Повтарям, 700%!!! Няма да споменавам подробно, че видяхме и цифра от над 1 000%! 
 
 
3. Плащайте си навреме, за да не влезете в "черния списък"
 
Винаги в живота идват дни, в които има нужда от допълнителни пари. "Бързите кредити" са лоша идея, както вече стана ясно. Но потребителския кредит е нещо малко по-различно.
 
Наближава балът на дъщеря ти. Та тя е малкото ти момиченце! Как ще оставиш тя да се чувства по-долу от приятелките и съученичките си! Да не говорим, че съседа миналата година изпрати сина си и беше като малка сватба. Да бе, да, ти няма да паднеш по-долу! И се започват едни тоалети, прически, маникюри, гости. А, да не забравяме, че от класа са решили, че бала им ще е на Слънчев бряг. Ми сега? Е, явно е, че ще си помогнеш малко с кредит. Все пак, тя веднъж е абитуриентка! Отиваш до банката, подаваш документи, плащаш всички такси, обаче накрая разбираш, че не са те одобрили. Защото преди две години, на два пъти си се забавил с вноската по предния заем и вече си влязъл в "черния списък" на Централен Кредитен Регистър. А там влезеш ли веднъж, важи това за виждането на кредит или кредитна карта през кривия макарон.
 
 
2. Когато нещо се развали, след него винаги има второ, трето и т.н.
 
Забелязали ли сте, че, ако изгори тостера, то съвсем скоро идва ред на пералнята и хладилника... И то обикновено, преди заплата. Или получавате ефекта на доминото, във вид на внезапни финансови бедствия, които изневиделица ви връхлитат в най-неподходящия момент.
 
Това значи, че определено е добра идея да имате заделени пари за такива катастрофи. Особено, ако сте на свободна практика (нямате регулярни постъпления на заплата). Защото в един момент може да се окаже, че освен 50-те лева за поправката на пералнята, може и да не си осигурите 100-те лева от картината, която вчерашния клиент искаше да купи, защото не успяхте да отидете на сделката (чакахте въпросния техник цял ден). Или от цялата работа сте назад със 150 лв.
 
 
1. Винаги си в режим на оцеляване
 
Има хора, които много дразнят околните с изказвания от рода на: "Парите не са най-важното, аз наистина обичам работата си." Може би, това наистина е вярно за хора с определено ниво на заплащане, които не се борят да плащат сметките си. Тогава харесването на работата или превръщането и едва ли не в хоби, определено е огромно предимство.
 
Но, когато си в ниското, а имаш даплащаш сметки, които се трупат като преспи с току що навалял пресен сняг, фантазията за работата мечта може да ви съсипе.
 
Тогава, с празното портмоне и банкова сметка отиваш и започваш каква да е работа, дори и почасова. Може пък и на втора да се хванеш. Но така или иначе, измъкването от бедността е не само трудно, но в повечето случаи скъпо (и определено нямам предвид само пари). 

Last changed: Jun 14 2013 на 12:28 PM

Обратно към списъка