Какво трябва да знаем

Богатството не идва от парите

Публикувано от Administrator на Jun 19 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети
Когато мислим за богатство, нашите мисли автоматично асоциират понятието с пари. Може би неща, като скъпи коли, акции, или големи къщи също са включени в понятието. Но това е само една дефиниция на думата "богатство". Други определения, включват, "Изобилие от конкретно желани неща." Това определение вади парите от уравнението и прилага думата "богатство" към почти всичко, което вие лично, намирате за желано.
 
И така, докато много от нас не са богати в паричния смисъл, повечето от нас са богати по много други начини. Имаме в изобилие желаните неща и подаръци, които не могат да бъдат измерени от калкулатор нетната стойност. Няма да е лошо всеки от нас да спре и да се замисли за нещата и да започне да осчетоводява всичкото си "богатство", освен парите. Всеки ще получи различен списък, но ето го моят:
 
Здравето
 
Без добро здраве, всичко е по-трудно и някои неща са практически невъзможни. Ако вие и вашите близки имате крепко здраве, вече имате нещо, което много хора биха се радвали да имат. Дори ако имате здравословни проблеми, ако може да се изправите и да дишате всеки ден самостоятелно, вие сте по-добре от много хора и това е нещо, което трябва да оцените.
 
Свободата
 
Повечето от вас, които четат това живеят в свободна страна. Няма затворени граници, няма държавна сигурност, няма война, лагери и можете да се преместите там, където искате, да завършите образованието си зад граница (защото нашето не струва), да работите там, където искате, да се ожените за когото искате, да кажете това, което искате, да имате неограничен брой деца, и до голяма степен сте свободни от “държавния надзор” и проблеми. Свободата е форма на богатство, на която много хора не могат да се насладят.
 
Любовта
 
Ако имате каквато и да е форма на любов в живота си, било то романтична връзка, любовта на семейството си или тази на приятелите ви, както и любовта на домашните любимци, вие имате истинско богатство.
 
Семейството
 
Те могат да ви изкарат от кожата ви понякога, може да имате някои гнили плодове на родословното дърво, но за много от нас нашите семейства са източник на някои от най-големите ни радости. Те винаги ни подкрепят, когато имаме нужда от тях и ни дават любов и дружба.
 
Приятелството
 
Понякога приятелите са по-добри от членовете на семейството. Ако имате чудесни приятели, които да ви помогнат и на които да разчитате, когато минавате през труден етап от живота ви, трябва да считате себе си за богати.
 
Домашните любимци
 
Домашните любимци осигуряват любов и приятелство. Те имат нужда от вас. Не може да се опише чувството, когато се прибирате и когато някой / нещо е развълнувано да ви види. Наистина.
 
Изграждането на себе си
 
Ние хората сме уникални сред животинското царство и можем да отидем отвъд простото посрещане на нашите основни потребности и се стремим да стананем хората, които искаме да бъдем. Било то да работим в дадена област, да бъдем най-добрата майка или баща в света, или някаква друга цел, ние винаги можем да се стремим към нещо. Ако сте достигнали потенциала си или активно работите, за да го постигнете, вие изграждате богатство в живота си.
 
Нещата от първа необходимост
 
Много хора по света не разполагат с храна, подслон, дрехи, или основи услуги като ВиК или електричество. Тези от нас, които имат тези неща вече са по-богати от тези, които ежедневно се борят да ги постигнат и трябва да се включат в тяхната борба с дарения.
 
Образование / Знание
 
Колкото повече знаете, толкова повече богатство ще имате. Има причина, поради която казват, че експерт в дадена материя има "богатството на знанието." Не е нужно да си гений, но преследването на образование и обща култура ви дава валута, която можете да търгувате на пазара на труда.
 
Времето
 
Просто да сте тук, на Земята и да имате време да направи каквото и да било е форма на богатство, лично за мен. Каквато и да е религиозната ви позиция по отношение на създаването, няма съмнение, че фактът, че ние сме тук сега, е голяма поредица от събития и обстоятелства. Че имате време да градите кариера, да се ожените за някой, когото обичате, да прочетете всички книги, до които можете да се докопате, и да имате време да изведете дъщеря си (сина си) на разходка ме кара да се чувствам много богат. 
 
Сигурност
 
Ако можете да си легнете в леглото спокойни и да се разхождате във вашия квартал през нощта и да се чувствате сигурни, когато го правите е голямо преимущество.
 
Общността
 
Много хора вземат активно участие в тяхната общност и се стремят да развият по-силни връзки. Доброволния труд, кварталните градинки, благотворителните начинания, и други дейности, изграждат здрави квартални (блокови) общности, които стават от онзи вид места, където хората се чувстват комфортно да дават и получават помощ и се наслаждават на живота. Ако имате достатъчно късмет да живеете на такова място, вие се наслаждавате на богатството, което вашата общност може да предложи. Ако ли не, не е трудно да създадете такава среда.
 
Вяра / духовност
 
Много хора се чувстват богати, когато имат силна вяра и духовен живот. Независимо дали ходите на църква и участвате в религиозни дейности, или просто се наслаждавате на собствените си ритуали, за вас ще бъде утеха да се радвате на активен духовен живот.
 
Щедрост
 
За много хора, способността да дадат нещо обратно на света е мярка за тяхно лично богатство. Те може да не могат да дават пари, но могат да дадат време, идеи, и лично внимание.
 
Творчество
 
Считам творчеството си за един от моите най-големи активи. Без него нямаше да съм в състояние да пиша тук, седмица след седмица, както и по други неща, също така и да се развивам зад барабаните. Дори и да не си изкарвате прехраната от вашата креативност, способността да решавате проблеми и да мислите извън кутията е много ценно в живота.
 
Добротата
 
Ако някога сте получили спонтанна доброта от някой, вече знаете каква благословия може да се окаже това и вероятно сте го направили свой навик занапред. Даването и получаването на доброта е форма на богатство, защото това означава, че някой е достатъчно загрижен, за да бъде мил с вас. Винаги се водете от правилото да се “отънасяте с хората така, както бихте искали те се отнасят с вас”.
 
Насладата от живота
 
Това е едно от нещата, в които понякога се провалям, благодарение на депресията и ежедневните проблеми. Когато съм в състояние да се радвам на живота със семейството си напълно, за да оценя изгрева, глупавите моменти, и подаръка просто да бъда жив и здрав с тях, аз знам, че преживявам форма на богатство, която парите никога не могат да ми купят.
 
Спомените
 
Ако имате хубави спомени от живота си, към които да имате възможност да погледнете назад, да преживеете и да се насладите на някои от тях отново и отново, това е истинско богатство. Вие не осъзнавате каква благословия е това, докато не прекарвате времето си с някой, който има деменция и осъзнава, че този подарък е загубен за него и не може да се върне назад, за да го поправи.
 
Уважението
 
Ако сте спечелили уважението на колегите си, считайте себе си богат. Ако хората ви уважават за работата, която вършите или действията, които извършвате в обществото, сте постигнали нещо, което малко хора правят. (Някои хора минават през истински ад докато получат "уважението" на други, но истинското уважение не се ражда от страх. Вие искате хората да ви уважават заради това, което правите, а не за това колко силно викате. Не е ли така?)
 
Както виждате, има много форми на богатство. Парите са само една малка форма на богатство, и дори не може да измерят стойността ви като личност. Предпочитам да бъда богат на любов, уважение, доброта, и да се наслаждавам на живота, отколкото имам огромно парично богатство. Разбира се, парите правят нещата по-лесни, а понякога и по-забавни. Но след като вашите основни нужди са задоволени, големите пачки и банкови сметки не са ви необходими, за да живее богат живот. Някои от парично най-богатите хора в света са нещастни в края на (дори и през) живота си, защото не са развили други форми на богатство.

Last changed: Jun 19 2013 на 5:09 PM

Обратно към списъка