Какво трябва да знаем

Финансовите теми, които не се учат в училище, а трябва

Публикувано от Administrator на Apr 29 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети

Отново е това време в годината, когато все по-малко се мисли за училище, купени са роклите и костюмите за бала и се чака заветната му дата. Страхотни дни. Тук ще се опитаме да засегнем някои от темите, които бегло или изобщо не се засягат в училище, но имат огромно влияние върху завършващите ученици и студенти. Един от най-големите недостатъци на училищната система в страната ни е, че тя често не успява да ни научи на основните неща, от които всички ние имаме нужда за ежедневието след като завършим училище. Красноречив пример за това са основите на личните финанси. Ако можем да получим по-голям брой ученици, които завършат средното си образование с основни познания за това как работят личните финанси, така че те да могат да направят добри финансови решения с парите си, щеше да има много по-малко финансови проблеми в България. Голям пропуск е, че темата не се засяга още в класната стая, преди учениците да създадат множество лични и проблеми с радотителите си. Предлагаме ви да разгледате няколкото финансови теми, които не се учат в гимназията, но определено трябва да започнат:

 
Бюджетирането
 
В гимназията, повечето тийнейджъри не е нужно да се притесняват за спестяването на пари или заделянето на средства за наем, хранителни стоки, или сметки. Ако учениците работят, обикновено го правят само за да могат да изхарчат парите си за кино или в мола. Въпреки това, обучението относно това, колко важен финансов въпрос е бюджета, който трябва да се научи, тъй като това е може би един от най-важните житейски уроци, не се преподава. Знанието как да се разпределят финансите всеки месец още от училищните години, ще спести много бъдещи проблеми. Това също така ще помогне на учениците да разберат колко пари и за какво могат да харчат.
 
Кредити
 
За учениците в гимназията или университета, идеята за теглене на заем изглежда лесна за взимане. Освен това кредитите се разглеждат като свободни пари. Разбира се, те бързо се научават, че трябва да връщат заемите си, когато колекторите безмилостно започнат да ги търсят за пропуснатите вноски, или за най-малките закъснения. Ако гимназистите не учат за кредитите в гимназията, след това те определено не знаят за лихвените проценти и връщането, две негативни последици, които са налице, когато кредитът не се изплаща в пълен размер.
 
Застраховките
 
Застраховането е една тема, която за кратко се появява в гимназията, но рядко се разширява. Гимназистите знаят, че те трябва да имат застраховката на колата, ако шофират, но никога не им се дава по-подробна информация за това, какво покрива самата застраховка. Важно е да ги научим за всички видове застраховки, от тази за автомобила до животозастраховането. Важно е също да ги научим как да изберат добра застраховка на базата на техните специфични потребности и финансово положение.
 
Дълг
 
Дългът е страшна дума, особено за един ученик в гимназията. Въпреки това, е необходимо той да научи всичките му капани, така че да може да избегне попадането в непрекъснати дългове по-късно в живота. С днешното промотиране на всякакви учебни заведения от гимназии и колежи до престижни университети е лесно за един ученик и бъдещ студент, заедно със семейството си, да попадне в задължения, за да покрие образованието си. Тази финансова тема трябва да се преподава в училище, за да подготви учениците за бъдещето и да ги научи за управлението на парите.
 
Кредитни карти
 
Получаването на кредитна карта на тези години изглежда вълнуващо. Изведнъж може да се очаже, че учениците имат достъп до лесен начин да купуват стоки сега и да плащат за тях по-късно. Толкова е лесно да се плъзне картата и да не се притеснявате за плащането за това, докато сметката не пристигне по пощата. Това е капан, в който много от гимназистите или студенти попаднат, който те отчаяно се нуждаят да разберат, че трябва избягват. Преподаването на уроци по управление на кредитните карти, като част от икономическа дисциплина в училище, ще помогне да се научат гимназистите за дълговете по кредитната карта и за управлението на техните покупки.
 
Кредитната история
 
Кредитните оценки рядко се срещат, когато финансовите теми се появят в гимназията. Трябва задължително да ги има, защото кредитната история е един от най-важните аспекти на финансовия профил. Това определя за какви кредитни карти или заеми ще могат да кандидатстват и как банките и компаниите разглеждат данните. Това дори може да повлияе на намирането на работа. Придобиването на кредит и запазването да добра кредитна история е нещо, което трябва да се учи от рано в училище. Много е лесно да се наруши добрата кредитна история, но е изключително трудно и отнема много време да се подобри и изчисти лошата кредитна история.
 
Лихвени проценти
 
Лихвите често се обсъждат в часовете по математика в някакъв момент в училище (с изключение на икономическите гимназии), но рядко се обсъждат по отношение на ситуации от реалния живот. От финансова гледна точка е важно да се обсъди как работят лихвените проценти и как влияят на плащанията, както и на парите. Особено важно е да се научат учениците за значението на изплащането на дълга, за да се избегнат високите лихви, които обикновено се появяват по заеми и плащания с кредитни карти. Лихвите са един от най-големите фактори изпаряващи парите им и трябва да се избягват, ако е възможно.
 
Пенсионните спестявания
 
Естествено, един ученик в гимназията няма да мисли за пенсионни спестявания. На 18, защо изобщо трябва да мислят за нещо, което е най-малко след 50 години? Въпреки това, те трябва да се научат на предимствата на спестяването за пенсиониране. Чудесен начин да повдигнат темата е да им кажа колко пари ще натрупат по индивидуалните си партиди по различните пенсионни фондове, които ще могат да използват след пенсиониране.
 
Инвестиции
 
Много училища всъщност запознават студентите с инвестициите. Училищата, които не разполагат с тези материи в тяхната учебна програма трябва да разгледат възможността. Акциите и други инвестиционни инструменти(като валутата, облигациите, взаимните фондове и деривативите) са чудесен начин да печелят допълнително пари. Разбира се, това е дейност, която трябва да бъде внимателно изучавана, но това е финансова тема, с която учениците трябва да са наясно.
 
Данъци
 
Повечето ученици знаят за данъците. Те често са чували техните роднини да се оплакват за плащането на данъци за недвижими имоти, доходи, или за семейния автомобил. Но повечето ученици не осъзнават как данъците ги засягат. Когато започнат първата си работа, те са склонни да забравят, че тяхната почасова или годишна заплата е представена преди данъци и осигуровки. Запознаването с данъците е важна стъпка в помощта при създаването на бюджет и трябва да се научи, така че да могат да управляват по-добре парите си.
 

 

Изтеглете си книгата на Робърт Кийосаки и Шарън Лехт: "На какво богатите учат децата си за парите, а бедните и средната класа - не"

 

Last changed: Apr 29 2013 на 7:45 PM

Обратно към списъка