Какво трябва да знаем

Как да се подготвим за потенциална безработица

Публикувано от Administrator на Jun 05 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети
Равнището на безработица в страната ни се повишава и то с какъв темп! За последното тримесечие на 2012г. тя е 12.4%, а само 3 месеца по-късно нивото е 13.8%. В края на следващия месец ще очакваме статистиката за второто тримесечие на 2013 и ще се надяваме сезонната заетост да е променила негативният тренд на този доста важен показател. 
 
Това показва, че България, като голяма част от страните в Европа, все още не се е възстановила от финансовата криза, която създаде първите си негативни нюанси през лятото на 2007 г. - година, в която равнището на безработица в страната ни е останала под 7% в продължение на близо 2 години. И въпреки смяната на поредното правителство, българската икономика все още изглежда повече от наранена, няма гаранции, че скоро ще се възстанови напълно или ще избегне друга рецесия в не толкова далечно бъдеще.
 
За щастие, работниците могат да вземат нещата в свои ръце, за да минимизират въздействието от потенциална безработицата. Тук ще ви дадем кратки съвети как да си помогнете и какво да направите, за да се предпазите в такава ситуация: 
 
Намаляване на разходите
 
Чрез намаляването на излишните разходи, работниците могат да се поставят в по-добра позиция при заплахата от безработица. Това ще им позволи да спестят допълнителни средства и ако загубят работата си, те вече ще знаят как да живеят с по-малко.
 
Примери за това как да намалите разходите си без да се налага да се преместите в пещера включват:
 
 • Използвайте най-основните пакети за кабелна или сателитна телевизия - или просто си вземете антена, както и декодер :)
 • Не ходете при всеки повод да се видите с някой на кафе и намалете вечерите в ресторанта
 • Купувайте дрехи и обувки от outlet магазините
 • Намалете разходите за гориво и градски транспорт – вземете си например колело, с което да ходите на работа през хубавото време
 • Спестявайте пари в спешен фонд
 
Работещите трябва да имат и да спестяват в спешен фонд, който да им осигури достатъчно доходи, който да им помогнат по-дълго при по-продължителен период без работа. В края на краищата, няма гаранции, че са ви внасяли навреме осигуровките и може да не се класирате за обезщетения при безработица, а дори да ви се предоставят такива, като обезщетение,  обикновено изплатената сума ще бъде значително по-малка от предишната ви заплата.
 
Според НСИ, средният период на безработица е около 39 седмици от април 2013 година. По този начин, в момента, работещите трябва да спестят за около девет месеца от доходите си, за да покрият дневните си разходи при евентуална загуба на работното си място.
 
Търсене работа непрекъснато
 
Работниците, които подозират, че могат да бъдат уволнени или тези, които просто искат да се подготвят за най-лошото може да се сдобият с добър старт при възникването на потенциална безработицата чрез:
 
 • Публикуването на автобиографията за свободни работни места
 • Отговарянето на интересни обяви за работа
 • Възстановяване на старите контакти
 • Да “почистят” социалните си профили в случай, че потенциалните работодатели ги разгледат
 • Да придобият сертификати в областта, в която работят / или да повишат образованието си, за  да увеличат предимството си пред други кандидати 
 
Това, което НЕ трябва да правите, обаче, е следното:
 
 • Да обявявате търсенето на работа чрез социалните мрежи
 • Да уведомявате колегите си, че търсите работа
 • Да търсите работа чрез фирмения компютър (по-голямата част от работодателите следят интернет активността)
 • Да използвате телефона на работата си за разговори към / от други работодатели (някои работодатели записват повикванията)
 
Заключителни думи
 
Най-важният урок за тези, които искат да се подготвят за потенциална безработица е да се научат да живеят с по-малко. Това ще им осигури опит в живеенето без излишен лукс и помпозност, като същевременно ще осигури допълнителни спестявания, ако се случи да загубят работата си.
 
И накрая, за тези, които са притеснени да не загубят работата си: трябва да работите, за да подобрите позициите си на пазара на труда и активно да търсите нова работа в случай, че на текущата ви позиция нещата не се получат.

Last changed: Jun 05 2013 на 6:05 PM

Обратно към списъка