Какво трябва да знаем

Най-търгуваните десет валути в света

Публикувано от Administrator на Oct 01 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети

Американският долар

Почти 85 процента от сделките на валутните пазари включват долара. До създаването на Федералния резерв през 1913 г., различни валути са били издавани в САЩ.
 
В края на 18 век и по време на Американската революция, Конгреса отпечатва първите книжни пари, известни като "Continentals". Но инфлацията бързо се увеличава и те стават безполезни доста бързо.
 
Първата банка на Съединените щати е създадена през 1791 г. е и първият опит за централно банкиране, което не било добре прието от предимно аграрния електорат. Когато 20-годишната харта на банката изтекла през 1811 г., гласовете в Конгреса не са били достатъчни, за да бъде подновена.
 
Втората банка на Съединените щати от 1816 имала подобна история. Ерата на свободното банкиране (1836-1865) е държавни и частни банки, издаващи собствени банкноти, договорени за ползване в злато или монети. След финансовата паника от края на 19 и началото на 20 век, американската общественост е готова за централна банка. През 1913 г., президентът Удроу Уилсън подписва закона за Федералния резерв. 
 
 
Еврото
 
Въпреки че е въведено през 1999 г. еврото стана втората най-търгувана валута в света с 39% дял в ежедневните си транзакции. Въвеждането на нова обща валута и на централна банка, която наблюдава тази валута не беше лесна задача.
 
Представете си, германската марка, френския франк, италианската лира, и така нататък и колко много държавни и частнти организация трябваше да се отърват от старите валути и да ги заменят с евро. От началото на 1960-те години, на централните банки на Европейската икономическа общност (ЕИО) се опитваха да координират своята парична политика и насърчаваха на стабилността на цените.
 
Договорът от Маастрихт от 1992 г. сложи край на дълго очакваната идея на хартия: обща валута. През 1998 г.  беше създадена Европейската централна банка. Въвеждането на еврото стана през 1999 година.
 
 
Японската йена
 
С дял от над 19 на сто от дневните сделки с валута, йената е на 3-то място. Историята на йената датира от 1871, когато тя е приета официално като японската валута от правителството на Япония. През 1882 г. централната "Банка на Япония" е създадена на основание на закон, за да действа като централната банка на страната.
 
В края на Втората световна война, Банката е преобразувана в съответствие с новия закон. Законът от 1942 определя целите на Банката като основните са регулиране на валутата, както и контролиране и улесняване на кредитирането и финансирането за подобряване на общите за страната икономически резултати.
 
Законът от 1942 е изменян няколко пъти след Втората световна война и е напълно преработен през 1997 г. когато са добавени съвременните принципи на централната банка: независимост от данъчна служба и прозрачност.
 
 
Английсата лира
 
Английската лира или още Британският паунд има дял от почти 13 на сто в ежедневните сделки с валута. Официалното име на валутата е британска лира. Като една от най-старите централни банки в света, Банката на Англия е основана през 1694 да действа като банкер на правителството и да управлява дълга.
 
Тя започва да издава банкноти същата година, където обещава да изплати определен сума в помещенията на банката с написани саморъчно дата, номер, подпис и име на получателя. През 1734 г. банката се премества на Треднийдъл Стрийт в Лондон и все още се намира там и днес.
 
 
Австралийски долар
 
Тази валута има над 7,6% дял в ежедневните транзакции с валута. Преди 1911 г. частните търговски банки са издавали банкноти с валутата на Австралия.
 
През 1911 г. законодателство създадева Банката на Австралия (Commonwealth Bank). По това време банката работи повече като търговска банка и не поема отговорностите на централна банка. По същото време австралийското Министерство на финансите е отговаряло за издаването на банкноти. През 1924 г. законът е изменен и на Банката се  дава контрол върху банкнотите. От този момент до 1945 г., Банката постепенно се развива своите функции на централна банка.
 
През 1959 г. част от Commonwealth Bank на Австралия бе преименувана на Резервна банка на Австралия (RBA), за да изпълнява функциите на централна банка. Търговската дейност на банката се държат от Commonwealth Bank на Австралия.
 
 
Швейцарски франк
 
С над 6,4% от дневни обороти при сделки с валута, швейцарският франк е на шесто място. До средата на 19 век, кантоните (щати или провинции) са произвеждали своя собствена валута. След първата федерална конституция, която влиза в сила през 1848 г., е приет закона за сеченето на монети, годината е 1850.
 
Между 1876 и 1901, три споразумения са били приети за да се гарантира и да се улесни превалутирането от едни банкноти в други без никакви такси. Направени са опити да се създаде централна банка, но без успех, или не минавало в парламента или, ако го е минавало в парламента било отхвърляно от избирателите.
 
Накрая, Швейцарската национална банка е създадена след въвеждането на Федералния закон за Швейцарската национална банка през 1905 година. През 1910 г., Швейцарската национална банка получи своето монополно право при издаването пари.
 
 
Канадският долар
 
Номер 7 като валута в света, канадския долар има 5,3% дял в ежедневните транзакции. До началото на 19 век, на няколко различни валути, британски, френски и местни валути, са били използвани в канадските провинции. В годините, довели до Швейцария, голямата част от страната бе организирана като малки селски населени места  разположени на голяма площ, което прави откриването на банкови клонове практически подход.
 
През 18-ти и началото на 19 век, създаването на банкови клонове работи добре. След това, закриването на банки намалило доверието в системата, и идеята, че правителството трябва да издава валута започва да набира подкрепа. През 1871 г. правителството приема Валутният закон.
 
Създаването на централна банка отнема малко повече време. Голямата депресия от началото на 1930 убедила политиците, че трябва да се създаде централна банка. През март 1935 г. Централната банка на Канада отваря врати като частна институция.
 
 
Хонконгски долар
 
Делът на хонконгския долар в ежедневните сделки е около 2,4%. Когато британците завладяват Хонгконг и създават свободна зона за търговия през 1841 г., не е имало местна валута в обращение. Различни чужди валути, включително испански, мексикански и други сребърни долари; индийската рупия и китайски валути са били използвани като средство за размяна.
 
През ранните години на колонията, правителството на Хонконг също се опитва да  насърчи използването на британската лира. Между 1845 и 1859 г., три емисии банкноти били издадени. Накрая, през 1863 г. правителството на Хонконг обявява сребърния хонгконгски долара за законно платежно средство. През 1898 г. Китай отдава под наем Хонконг на Великобритания за 99 години. През 1997 г. Хонконг стана специална административна област на Народна Република Китай.
 
 
Шведска крона
 
Шведската крона е с 2.2% дял в ежедневните сделки с чуждестранна валута и е валута на Швеция от 1873 година. Но, сеченето на първите шведски монети датира от 10-ти век.
 
В средата на 17-ти век, Стокхолмската банка става първата банка на Швеция. Когато банката издава банкноти тя е частна банка под строго държавно регулиране. Въпреки че банката е затворена, поради загуба на широката общественост на доверие в един момент, през 1668 тя е възстановена от шведския парламент.
 
Въпреки че инфлацията се увеличава по време на 18-ти век и насърчаването на стабилност на цените става важно, отнема известно време, за да се установи и изгради централната банка. През 1867 г. Стокхолмската банка променя името си на Sveriges Riksbank и станава централната банка на Швеция. По-късно през 1897 г., Sveriges Riksbank получава монопол върху издаването банкноти.
 
 
Новозеландски долар
 
С 1,6 на сто дял в ежедневните валутни сделки, новозеландския долар е на 10 място в класацията. Въпреки че европейците е узнали за островите, известни днес като Нова Зеландия още през 17-ти век, Нова Зеландия не станала британска колония до средата на 19 век.
 
С европейците пристигнали и книжните пари. През 1800 г., златни, сребърни и бронзови британските монети са циркулирали в Нова Зеландия, успоредно със съществуващите чуждестранни монети (например австралийски). Националната валута е въведена през 1934 г., а скоро след това, е била създадена и Резервната банка на Нова Зеландия (централната банка на страната).

Last changed: Oct 01 2013 на 5:49 PM

Обратно към списъка