Какво трябва да знаем

Не обръщайте внимание на числата

Публикувано от Administrator на Jul 25 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети
Всеки обича личните истории. Търсим и бихме искали да чуем как други хора са изплатили дълга си, пенсионирали са се по-рано, платили са за университета в чужбина на децата си, или са си позволили страхотна ваканция. Личните истории са забавни за четене и могат да бъдат вдъхновяващи.
 
Въпреки това, твърде много хора се фокусират само върху числата в тези истории и след това пада духът им, защото дадените числа не са точно като техните. Те се оплакват в коментари в блогове или дадават мнения, казвайки: "Това [каквото и вдъхновяващо нещо да направил авторът] не е възможно в реалния свят. Цифрите просто не се връзват. "
 
Но цифрите не са нещото, върху което читателите трябва да се съсредоточават. Разходите за живот варират широко в България и по целия свят. Доход от 20 000лв годишно ще има добра покупателна способност на едно място, а на друго няма да може да покрие дори основните нужди. Докато определени поведения за спестяване на пари може да работят добре в една област (ходенето на работа без кола, лишаването от климатик и т.н.), може да не са възможни или рентабилни в друга. Цифрите винаги ще бъдат различни според това, къде живеете и колко пари изкарвате. Освен, ако не живеете на едно и също място като автора на историята и имате същата работа, като неговата, вие никога няма да можете да сравните вашите ябълки с неговите.
 
Но вместо да отхвърлите историята на автора като чиста лъжа или математически невъзможна, спрете се и погледнете как той е постигнал целта си. Дали лицето изплатило 5 000лв дълг за една година с годишни приходи от 15 000лв, или е отишло на 4000лв ваканция с 30 000лв доход не е важно. Въпросът е, че те са предприели определени мерки, за да постигнат целите си. Точно това е нещото, което трябва да вземете като поука от тези лични истории. Не се тревожете за това дали числата отговарят точно на това, което мислите, че е възможно. Съсредоточете се върху взимането на съвети и мнения, които разказвача ви дава.
 
Почти всяка лична история ви разказва за нещата, които са направени, за да се постигнат целите в нея. В нея са включени елементи, които са били премахнати или намалени в бюджетите на автора на историята. Детайли за направените компромиси. Някои от съветите може да не се отнасят до вас самите, но някой от тях ще имат влияние. Не е важно да ви се даде упътване какво да правите точно. Въпросът е историята да ви накара да се замислите за промените, които можете и трябва да направите в собствения си живот, за да постигнете личните си цели.
 
Ето един пример: Вие четете в статия за това как някой е в състояние да живее без кола и че те спестява по 3 000лв годишно от поддръжка, бензин, застраховки, данъци и т.н. Мислите си, "Да бе да. Не е възможно да се направи това, тази статия е боклук. Не е възможно да бъдат спестени 3 000лв за година. "
 
Но ако спрете да се съсредоточавате върху цифрите и се замислите за онова, което човекът върши в действителност, може да бъдете в състояние да измислите няколко стратегии за спестяване на пари. Може би не е възможно да премахнете изцяло колата си, за сметка на това може да се насладите на моментите в годината, когато може да ходите пеш или да карате   колело до работа. Може да използвате градския транспорт до работа или да си споделяте  разходите за бензин с приятели. Не, няма да спестите 3 000лв, посочени в статията, като опитате някои от тези стратегии, но все ще спестите нещо.
 
Същото важи и за по-големите цели. Когато някой обсъжда как си е купил без кредит самостоятелно жилище, повечето хора заявяват: "Това не е възможно при мен! Аз нямам този доход (или не мога да се откажа от тези екстри и т.н.)." Не трябва да спирате с опитите си и трябва да мислите: "Хей, аз може да не правя тези пари и може да имам някои ограничения, които авторът няма, но има неща, които мога да направя, за да намаля разходите си (или да увелича приходите си). Вижте всички неща, които този човек прави за да спести пари. Част от тези полезни съвети може да проработрят при мен, а и аз имам достъп до информация и познания, които той не споменава. Може би няма да мога да си позволя да си купя жилище на 30 години, но до 35г. мисля, че ще мога да заделя голяма част от сумата." Само защото вие няма да купите жилище по същия график като на автора не означава, че вашата цел е безполезна или непостижима. Пътят до достигане на целта просто е различен.
 
Примерите могат да бъдат много и общо взето важат за всички големи намерения в живота ни, като голяма сватба, екскурзия до Карибите и т.н. Когато се тревожите за числата написани в книга или статия, често отхвърляте някои ценни съвети. Най-малкото, историята може да ви вдъхнови да мислите по различен начин относно генерирането на приходи и правенето на неразумни разходи. И точно от там започва промяната. Само ще си направите лоша услуга, ако се опитате точно да постигнете достиженията на някоя история, но от контекста можете да извадите съветите, мъдростта и вдъхновението, съдържащи се в написаното и да ги използвате, за да постигнете вашия собствен успех. Той няма да бъде същия като на автора, но може да бъде далеч по-добър.

Last changed: Jul 25 2013 на 6:18 PM

Обратно към списъка