Какво трябва да знаем

Основни финансови грешки допускани от жени

Публикувано от Administrator на May 01 2013
Какво трябва да знаем >> Съвети
 1  Игнориране на справки и доклади за разходи
 
Ако игнорирате справките, които получавате от различни институции за разходите, които сте направили, може да надхвърлите значително определения бюджет. Когато получите фактура за мобилния телефон например, прегледайте я внимателно - вижте, дали сумата отговаря на предвидената от вас за месеца. Много често хората плащат и не обръщат внимание на сумите. Ако нямате бюджет, направете си (можете да използвате нашата безплатна програма за личен бюджет - при нужда от помощ, свържете се с нас)! Не пренебрегвайте сметките, които плащате! Защото в повечето случаи, плащаме малко повече от предвиденото, но както е поговорката "капка по капка - вир", така че е възможно да останете неприятно изненадани. Обратното, слагайки нещата под контрол има голяма вероятност да спестите в края на месеца и вече изненадата да е приятна. И един любопитен факт - статистически погледнато много по-често с разпределянето на бюджета за месеца се занимават жените, а не мъжете. 
 
 2  Неспособност за организиране на бюджет
 
Организирането на личния/семейния бюджет може да се окаже доста трудно в някои ситуации. От една страна е недостига на време. Често се прибираме уморени и не ни се занимава с това. Друга причина може да е недостатъчното знание как да се направи. В крайна сметка не всеки има поглед на финансист и често хората изпускат да предвидят необходими неща в бюджета си. Обърнете се към специалист, ако имате нужда от помощ. Не забравяйте, че неорганизирането или грешното организиране на бюджета води до излишни разходи. Използвайте софтуер или друг начин, както ви е удобно, но не пренебрегвайте контрола на разходите. Изграждайки и следвайки някакъв бюджет, това ще ви помогне значително. Преди да купите нещо скъпо и марково, все пак погледнете във вашия бюджет. Предвидили ли сте тези средства като разход? Можете ли да си го позволите? От какво ще се лишите, за да си купите това? 
 
 3  Неразбирането на инвестициите
 
Ако искате да инвестирате, вие трябва напълно да разбирате какво представлява инвестирането. Това е нещо доста по-различно от спестяването. Бих го определил така: Ако спестяването е пасивен процес, при който вашите пари просто си почиват някъде и се увеличават с малко, то инвестирането е активен процес, при който парите работят здраво, за да донесат доста повече. Инвестирането изисква много знания и умения. И много време. Не правете грешката да инвестирате някъде, защото ви се вижда по-евтино, или защото всички така правят. Анализирайте! Преди да инвестирате направете си сметка, колко очаквате да получите, след колко време и не на последно място, ако има някаква загуба, колко можете да си позволите да загубите от някой актив. Инвестирането не е процес, при който вкарвате пари в един инструмент (актив), а разпределянето на пари между различни финансови инструменти. От един може да имате печалба, от друг загуба. Важно е печалбата да е повече. А този, който е на загуба, някога ще излезе на печалба. Въпросът е можете ли да чакате дотогава. Не се поддавайте на хора, които ви предлагат бързи и лесни пари. Продавачите често го правят, но на тях това им е работата. Преди да се хвърлите да купувате си задайте въпроса имате ли нужда от това? Можете ли да си го позволите с оглед на бъдещите разходи? Един продавач ми предлагаше стока, попитах го: А вие купихте ли си я? Той ме гледаше странно, после започна да се смее. Човекът разбра, че нямам намерение да я купя и тихо ми каза: Този боклук - никога!
 
 4  Не сте готови за спешни ситуации, нямате "спешен фонд"
 
В живота се случва всичко. Никога не знаете, кога може да бъдете изправени пред някоя спешна нужда от пари. Тогава, вместо да бързате да идете до банката и да вземете скъп кредит, или още по-лошо да идете и да вземете кредит от някоя фирма за бързи кредити, където ГПР-то ще е 700%, по-добре е да бръкнете в спешния фонд. Стига да имате такъв! Доста сме писали за това, а дори качихме и калкулатори, с помощта, на които да изчислите поне грубо, колко трябва да имате заделени, както се казва "бели пари за черни дни". Ако нямате спешен фонд - направете го. Това е важно и не трябва да се пренебрегва. 
 
 5  Не разчитайте на ваши приятели и познати да се оправят с вашите финанси
 
Много често, жените оставят грижата за финансите на своите партньори или приятели. В същото време те търсят финансова стабилност, независимост и сигурност. Затова съвет: Ако искате да се чувствате по-сигурни и независими, правете го сами. Не е трудно, а ако все пак срещате трудности, потърсете помощ. Има достатъчно безплатни материали и съвети как да се справите. Ако и това не помогне, има хора квалифицирани да ви помогнат. Ще се почувствате доста по-добре, ако с това се занимавате сами и държите всичко под контрол. Потърсете програма, въвеждайте всички приходи и разходи навреме. Обръщайте внимание на всеки детайл (все пак това е присъщо именно на женската природа) и ще видите как нещата ще тръгнат по-добре. Докато не го направите, няма да знаете колко излишни пари харчите всеки ден. Освен това, така ще бъдете по-сигурни в разпределението на средствата (че са разпределени по-правилно). 
 
 6  Не търсите повишение в службата
 
Много често, жените се задоволяват с позицията, която заемат в службата. Не, че не искат нещо по-добро, всеки го иска, но често те се чувстват несигурни, дали ще се справят с новото предизвикателство. Преди време един швейцарец каза така: по-високата заплата върви ръка за ръка с по-високата  длъжност. Е, вие искате ли по-висока заплата? Не се притеснявайте да попитате за повишение, било то на длъжност или заплата. В най-лошия случай ще чуете "не". Съберете сили, разберете с какво се занимават тези над вас и не се притеснявайте да поискате по-висока длъжност. Всяко начало е трудно, но с малко търпение и желание ще се справите. Ако ви предложат по-висока длъжност, не отказвайте. И винаги, когато има възможност, кандидатствайте.   
 
 7  Спестяване за децата вместо за пенсиониране
 
Всяка майка иска най-доброто за детето си и това е нормално. Казвам го във връзка със спестяването за обучението на децата (което като принцип е много добър). Но не забравяйте, че децата си имат собствен живот. Те някой ден ще поемат по техния път. А вие някой ден ще се пенсионирате. Не искате да живеете на държавна пенсия, нали? Или дори, да им тежите на тях. Не искам да кажа, да не спестявате за обучението на децата. Напротив! Но не вкарвайте всички пари там. Когато пораснат, могат да ви помогнат с някаква част от сумата. Разпределете парите в различни активи и инвестирайте и за тях, и за вас. Писали сме и за спестяването за обучение, и за спестяването за пенсиониране. Използвайте ресурсите в нашия сайт, те може да ви помогнат. 
 
 8  Не пренебрегвайте "застраховката живот"
 
Въпреки, че смъртта не е най-приятното нещо, за което да мислим, тя е неизбежна част от живота. Затова, колкото по-подготвени сме, толкова по-добре. Една застраховка живот може да покрие значителна част от разходите на любимите ви и близки хора. Наскоро имах два случая, които са доста показателни. И двата са идентични, затова ще се спра само на единя, възможно най-кратко. Човек теглил кредит от банка. Връщал си кредита, но в един момент починал. След две години децата на човека разбират, че са осъдени и заплатите им са запорирани, а така също, че са заплашени да бъдат изгонени от къщата, в която живеят, ако не върнат парите на банката. Няма да се спирам на факта, че да те съдят и да не знаеш е отвратително и може би само в България има такава практика. Ще обърна внимание на факта, че тези хора бяха тотално неподготвени да върнат такъв кредит. Неприятна изненада (меко казано)! Една застраховка живот можеше да покрие кредита и да няма подобна неприятна ситуация.  
 
 9  Активите заедно или поотделно?
 
Когато двама души сключат брак и заживеят заедно, е норамално те да имат общи неща. Даже по закон, всяко имущество придобито след брака е общо. Това е добре. Но, макар и да не го пожелавам на никого, се случва хората и да се развеждат. На запад е много модерно да се подписават предбрачни договори, в които се уточнява какво се случва при евентуално разтрогване на брака. У нас, това не е масова практика и обикновено се прави от хора, разполагащи с повече пари. Но, ако не спадате към тази категория, добър вариант е част от общите ви средства да се държат по отделни сметки. Така, в случай на неприятно събитие като развод, всеки може да продължи пътя си с някакъв начален капитал.  
 
 10 Загуба на финансова идентичност при брак?
 
Има много случаи, при които след като заживеят заедно, младите двойки правят грешката да допуснат пълно разделение на парите. "Тези са си твои, тези са си мои." Но в крайна сметка живеете заедно и не е редно да делите парите на твои и мои. Сметките са общи, нали. Не ползвате ток поотделно и не го отчитате поотделно, както и не получавате сметките отделно. Семейният бюджет трябва да е общ - приходите са общи, разходите са общи. Седнете и направете заедно и в съгласие семейния си бюджет. Разпределете си парите като разходи и заедно посрещнете всяка нужда.  

Last changed: May 01 2013 на 12:58 PM

Обратно към списъка