Какво трябва да знаем

Разходите

Публикувано от Administrator на Nov 16 2011
Какво трябва да знаем >> Съвети

Разходите са най-големия проблем свързан с взаимните фондове. Тези разходи стопяват вашата възвращаемост и са основната причина, поради която по-голямата част от средствата в крайна сметка са с подноминално изпълнение.
Още по-тревожен е начинът, по който сектора на фондовете крие разходи под пластове финансова сложност и жаргон. Някои критици на индустрията казват, че сумата от таксите, които взаимните фондове генерират се натрупва, само защото средния инвеститор не знае какво плаща.

Таксите могат да бъдат разделени в две категории:

 • Годишни такси;
 • Плащане на такси по транзакциите, когато се купуват или продават акции във фонда (товари).

Различните разходи...

Текущите разходи на един взаимен фонд се представляват от коефициента на разходите. Това понякога зависи от съотношението на разходите за управление на фонда, което се състои от следните компоненти:

 • Цената за наемане на фонд мениджър (и) - известен също като такса за управление. Този разход е средно между 0,5% и 1% от активите. Не звучи много, но тази такса гарантира, че мениджърите на взаимния фонд винаги остават от страната на печелившите. Помислете за това за секунда: 1% от 250 милиона (малкък взаимен фонд) е 2,5 милиона - мениджърите на фондове определено не остават гладни! Вярно е, че да се плаща на мениджърите е необходимо, но не е задължително високата такса да осигурява отлична доходност и това е доказано във времето.
   
 • Административни разходи - включват потребности като пощенски разходи, поддържане на архив, разходи за обслужване на клиенти, кафе машини и т.н. Някои фондове са отличници при минимизиране на тези разходи, докато други не са.
   
 • Последната част са различни текущи разходи, като плащане на брокерски комисионни, разходи за реклама и популяризиране на фонда. Точно така, ако инвестирате във фонд, без да знаете същността на таксите му, вие ще плащате за фонд, който непрекъснато се комерсиализира чрез реклами, за да се продава!

Общото съотношение варира от ниски стойности от 0,2% (обикновено за индексни фондове) до по-високи от порядъка на 2%. Средните разходи за фондове, притежаващи акции са около 1.3% -1.5%. Ще плащате повече за фонд от специален индустриален сектор или международен фонд, който изисква повече опит от мениджърите.

Струва ли си да инвестирате във взаимен фонд при тези високи такси? Ако да, тогава можете да получите това, за което плащате, нали? Грешно.

Почти всяко направено проучване показва, че няма никаква връзка между високите разходи и високата възвращаемост. Това е факт. Ако искате повече доказателства, помислете над този цитат от сайта на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ: "Средно, фондовете с високи разходи не се представят по-добре от тези с по-нисък разход."

Товар (load fee), известен още като "Такса продавач"

Товарите са само таксите, които фонда използва, за да компенсира брокери или други продавачи, които ви продават взаимния фонд. Всичко, което наистина трябва да знаете за товара е това: не купувайте средства с товари.

В случай, че все още сте любопитни, тук е изложен начина на работа на определени натоварвания:

 • Front-end loads - това са най-простия тип товари. При тях, плащате такса при закупуването на фонда. Например, ако сте инвестирали 1000лв. във взаимен фонд с 5% натоварване front-end, 50лв. ще бъде платената такса за продажба и 950лв. ще бъдат инвестирани във фонда.
   
 • Back-end loads (известни също като отсрочени такси за продажба) – те са малко по-сложни. Тези такси се плащат, ако продадете частта си от фонда в рамките на определен период от време. Типичен пример е 6%  back-end товар, който намалява до 0% в седмата година на инвестицията. Т.е. товарът е 6%, ако продадете през първата година, 5% през втората година и т.н. Ако не продадете частта си от взаимния фонд до седмата година, не трябва да плащате товар back-end изобщо.

Фондовете без товар продават акциите си без комисионна или такса за покупка. Някои консултанти в индустрията на взаимните фондове ще ви кажат, че товарът е таксата, която плащате за услугите на брокер, който да направи избора на правилния фонд за вас. Според този аргумент, вашата възвръщаемост ще бъде по-висока, защото професионалния съвет ви достави по-добър фонд. Има малко, но недостатъчни доказателства, затова че фондовете с товар носят висока ефективност. В действителност, когато вземете предвид таксите, средния фонд с натоварване се представя по-лошо, отколкото фонд без товар.

Last changed: Nov 16 2011 на 1:42 AM

Обратно към списъка