Какво трябва да знаем

Ревизия на бюджета

Публикувано от Administrator на Jan 20 2014
Какво трябва да знаем >> Съвети
 
Умните хора правят ревизия на бюджета си от време на време. Началото на годината е добро време да прегледате бюджета си за изминалата година, да си направите равносметка и да проверите този за новата година.
 
Началото на годината е добър период да си прегледате бюджета от миналата година. Това е също така благоприятно време да направите необходимите корекции в този за новата година. Кои са основните неща, от които да започнете? Прегледайте големите харчове. Това са основно:
  • Кредити и кредитни карти
  • Почивка и забавления
  • Данъци и такси
  • Отопление 
  • Застраховки
Естествено тук не можем да дадем универсална рецепта за всяко домакинство, даваме идея! Всяко домакинство си има своите разходи. Важно е да имате идеята какво да направите. Прегледайте най-големите разходи, които сте направили през изминалата година. Помислете, дали не можете да оптимизирате тези разходи някак. Понякога това е възможно, без да нарушавате начина си на живот. В някои случаи хора казват "Не мога да жертвам почивката на семейството лятото!" Да, не и необходимо. Дори напротив. Ако умело си направите плановете отрано, дори може да си осигурите по-добра почивка, за по-малко пари. За това говорим. Не става въпрос за лишения. Това, което имам предвид е правилното разпределение на разходите във времето. И друг съвет, вижте къде (за какво) харчите най-много пари! Оптимизирайте разходните си пера в зависимост от това за какво харчите. Можете да намалите харчовете в някои случаи без това да ви се отрази на стандарта на живот. 
 
Друг компонент е спестяванията и инвестициите. 
 
Вярно е, че много хора ще кажат "Нямам такива, едва свързвам двата края.", но ще ви кажа нещо: Статистиката показва, че депозитите в банките се увеличават. Така е, вижте статистиката на БНБ - публична е! И така. За тези, които имат пари и спестяват помислете за най-добрата схема, при която ще печелите повече. Лихвените проценти в банките падат и ще падат още. Не е далече деня, когато ще видим подобно на статията, която писахме преди два дни за Америка надписи и по родните трезори "Високи лихви 0.85%". Ако това ви задоволява добре, но помислете, че инфлацията яде дохода и когато инфлацията е по-голяма от дохода, то вие практически губите! За да не се случва това вие можете да разпределите вашите пари и да ги инвестирате. Да, при инвестирането поемате някакъв риск, който е различен в зависимост от финансовия инструмент, който ползвате. Но пък и печалбата е по-голяма. Ето ви един жокер: Марио Драги каза, че държавните ценни книжа ще се третират от ЕЦБ като безрискови. А в момента Испания и Италия имат доход по 10 годишните книжа 3.79% за Италия, 3.68% за Испания, 7.69% на Гърция.

 

Last changed: Jan 20 2014 на 12:07 PM

Обратно към списъка