[X]   

Във връзка с деня на благотворителността (19 октомври) екипа на Портмонето реши да се включи в инициативата за благотворителност. Затова обявяваме ден за безплатни консултации. Датата е 18 октомври 2013 година (петък). Консултациите ще се извършват с предварително записване. За повече информация и записване можете да се свържете с нас чрез "Контакти" в страницата на Портмонето.

Финансови анализи

Очаква ли ни икономически Армагедон в световен мащаб?

 
Нека разгледаме няколко причини, които ни карат да мислим, че може да станем свидетели на икономически Армагедон в световен мащаб.
 
1. Европа не е в добро състояние. 
 
От 17 държави, които изграждат еврозоната 5 са на помощи. От останалите 12 можем да извадим Испания, която все още се бори с кризата и не виждаме поне за сега някакъв успех. Положението в Италия не е по-различно. Франция, където Оланд твърдеше, че кризата е свършила и най-лошото е вече зад нас, също върви по пътя на Италия и Испания (колкото и никой да не иска да си го признае). Положението в Белгия се затяга. Видяхме, че след като страната вкара над 40% от БВП, за да спаси една банка (Дексия), положението тръгна не добре. Да не забравяме, че икономиката на Франция е втората по големина в Европа със своите 15.7% дял. Делът на Италия (4-то място в Европа и трето в еврозоната) е 12.1%, а на Испания (5-то място в Европа и 4-то в Еврозоната) е 8.2%. И така ако тези три държави са зле, а те съставляват общо 36% от икономиката на Европа, и ако прибавим към тях тези, които са вече в криза, а именно още 10.6% излиза, че 40.6% от икономиката на Европа е потънала. Тук не включвам Белгия все още. От Европейският съюз най-вероятно ще се оттегли Великобритания, което ще доведе до отлив на капитали за съюза, което ще обезкърви и без това не доброто положение (Великобритания е третата страна по дял на БВП в Европа с 14.7%). 
 
2. САЩ също не са добре
 
Правителството на САЩ беше изключено за 16 дни, което не е прецедент в историята, но пък и не е масова практика. Дълга на САЩ беше достигнат и въпреки всички мерки, за справяне с дълга положението покрай стимулите задълбочи проблема, карайки Федералния резерв да изкупува обратво дълг, като по този начин баланса им набъбна с над 3.4 трилиона долара. От 870.26 милиарда долара на 1-ви август 2007 година до 3.839 трилиона долара на 23 октомври 2013.  След сделката за дълга в САЩ, правитлството проработи. Сега парите ще свършат в края на февруари 2014 година. Ще бъде ли изключено правителството наново тогава? Най вероятно не, защото отново дълга ще бъде вдигнат и така до тогава, до когато е необходимо. Но само дълга ли е пробелем на САЩ? Не. Хората на купони за храна се увеличават, достигайки до 47 милиона. Това е повече от населението на Испания. Друг проблем на САЩ е фискалната дупка от нефинансирани задължения, които не е ясно как ще бъдат финансирани. Както вече каза Лари Котликов "По моя преценка фискалната дупка е 222 трилиона долара. Икономиката ни е счупена, не след 60 или 40 години, тя е счупена днес." 
 
3. Поддържането на политика на ниски и отрицателни лихвени проценти.
 
Краткосрочно ниските лихвени проценти осигуряват лесен достъп до евтини кредити за предприятията. Като цяло в това няма нищо лошо. Но, проблема идва от там, че това значително намалява спестяванията, защото реално инфлацията е по-голяма от лихвените проценти на депозитите, които вече граничат с нула. От друга страна, за да може централните банки да осигурят пари, те просто отпускат стимули (QE в САЩ и Великобритания, интервенциите в Япония и LTRO в Европа). В Япония в моменат нивото на хора, които нямат никакви спестявания е най-високото откакто се води статистика! До кога ще продължава това? Ами за сега имаме информация за 2015 година, но моето лично мнение, е че това може да продължи неограничено дълго. Правителствата и централните банки просто нямат друг избор. Това е бич за развиващите се икономики. Защо е така? Защото западните капитали, които практически нямат покритие се наливат в развиващите се икономики, където се вдига цената на активите и инфлацията, която в определени случаи е достатъчно висока. Ако искате да разберете повече прочетете този документ.
 
4. Макро икономически провал.
 
Модела който се използва от макроикономиката се оказва безкрайно неефективен, за да се справят страните с настоящата криза. Да погледнем към модела. Първо бяха наложени строгите бюджетни ограничения. След това бяха спасени банките от фалит. Правителствата започнаха да печатат пари и буквално да ги раздават на банките. Дори спомогнаха за печалбата им. Ще попитате как? Ами ЕЦБ отпуска пари на банките на лихва 1%. Банките купуват ценни книжа примерно от Гърция, Италия или Испания с висок доход и печелят лихва от 4%. Като върнат 1% на ЕЦБ им остават 3% печалба.  Това не реши обаче проблема с безработицата, която продъжава да расте. От там се увеличават лошите кредити, просто защото когато човек остане без работа, той не може да си обслужва кредита. Това доведе до проблеми с капитала на банките. Правителството наново печата пари и дава на банките, за рекапитализация. И този сцеарии се затваря като порочен кръг и зацикля като развалена грамофонна плоча. А всъщност главния проблем не е в банките, а при обикновения човек. Докато не се разреши проблема с безработицата тази криза няма как да свърши. И е време някои политици да разберат това. Този сценарии не реши проблема с харченето на пари от правителствата. Бюджетните ограничения не доведоха до нищо добро. Видяхме резултата във всички страни (най-вече в Гърция), където Тройката постави изисквания за бюджетни ограничения. Резултата беше трагичен. Може ли в една икономика, където има 28% безработица (60% е безработицата сред младежите) да се поставят изисквания за допълително уволнения от държавния сектор? Какво да кажем за нарастването на лошите кредити в банковата система, които достигнаха върхове, които и в учебниците ги няма? А за фалита на стотици хиляди частни фирми? Никой от Тройката ли не очакваше това?
 
5. Съвременното оръжие на правителствата за борба с кризата - стимули и наливане на ликвидност
 
Както вече казах в горната точка макроикономическия модел се провали. Защо обаче не бяха потеръсени други модели, които бързо да сменят този, който очевидно не работи? Можеше ли да се намери друг модел, при който да не се налага една и съща порочна практика, при която няма успех? При този модел, който се използва в момента друго оръжие за борма с кризата няма. Това е! И не е проблема в това, че правителствата продължават да използват този модел. Проблема е в това, че те виждат ясно, че той не работи и продължават да го използват. Нека за момент забравим за този модел. Можеше ли ликвидността да се излее не в посока на банките, а в посока на хората и фирмите? Можеше. Тези пари така или иначе пак щяха да се върнат в банките (тези които оцелеят, защото някои щяха да си заминат). Да, банковата система щеше да даде жертви, но при рисковете, които бяха поели бих казал - кой им е виновен? Имаше банки, които бяха направили ливъридж от 50 пъти! И така. Ако тези същите пари бяха отишли в населението за да стимулират малкия и среден бизнес това щеше да доведе до не толкова голям брой на фалити на фирми. От там и на по-малък брой безработни, от този който има в момента. 26.6 милиона души са безработните в Европа към август 2013 година. 121 милиона или 24% от населението на Европа са заплашени от бедност.   Ето това е истинският проблем. Тъжно е, че Европа спаси банките, а не хората. 
 
6. Докога със стимулите?
 
Стимулите ще продължат докато е необходимо. Това вече го казахме във втора точка. Докогато и да продъжат обаче, все някога ще свършат. Не може това да продължава безкрайно. Видяхме опита на САЩ да спре стимулите. Видяхме и резултата от това. Пазара беше пред тотален хаос. Крайния резултат е, че САЩ продължават да наливат пари. До кога? Ами първо беше споменато, че до 2014, след това започнаха да спрягат 2015. Истината е, че докато не заработят икономиките правителствата не могат да си позволят лукса да спрат стимулите. Наливането на пари ще продължи може би още дълги години. Не каза ли Драги веднъж "Колкото е необходимо - толкова". Кога ще се види края на това? Гледайте безработицата. Гледайте кога ще спре фалита на фирми. Гледайте кога ще спре обедняването на хората. Увеличаването на лихвите над нулевите и отрицателните стойности. Ако централните банки не спрат стимулите, пазара ще го направи в даден момент. Резултата ще е или свиване на пазара или пукане на балона, защото тези мерки не са нищо друго освен поредния балон.
 
7. "Кризата свърши" казват политиците (Оланд).
 
След всяка поредна среща на върха започват буйни изказвания за това, че кризата е свършила. Започвам да си мисля, че тези хора от много повтаряне на подобни фрази започват сами да си вярват. В момент, когато положението в Европа е толкова зле, колкото никога преди не е било, Оланд излезе и каза "Кризата свърши и най-лошото е вече зад нас". Не е ясно какво визира, след като малко след това Франция въведе безумни данъци, данък върху данъка, данък върху пенсиите и обложи с данък неща, които бяха посрешнати с бурен смях (данък върху енергийните напитки примерно). Реално погледнато те знаят, че нямат контрол върху ситуацията, но не си го признават. Какво могат да направят? Ами нищо, просто говорят за да успокояват хората и да не всяват паника. 
 
8. Политиката на правителствата за справяне с дълговата криза.
 
Това, което видяхме досега като неуспех да правителствата за справяне с дълговата криза е плашещо. Много пъти сме били свидетели на изказвания, които определено дават тон, че нещата са под контрол (както обсъдихме това в предишната точка). Това обаче не е съвсем така. При положение, че проблемите не са решени за толкова време, ни кара да мислим и да си вадим изводи, че правителствата са в невъзможност да се справят с тази дългова криза. Факта, че досега не се вижда резултат, дори напротив виждаме, че Германия започва да забавя темп, означава, че този процес или ще продължи много дълги години или ще се спука като балон и не е ясно до какво ще доведе тогава. И въпроса е дали не сме пред прага на икономически Армагедон?
 
9. Ще успеят ли страните от останалия свят да извадят Европа и САЩ от кризата?
 
Европа и САЩ са в криза, но много от останалите страни все пак са добре. Ако погледнем към страните от азиатския съюз или тъй-наречените BRICS, там положението все още е сравнително добре. Да Китай започна да се забавя. От 7.5% ръст икономиката се забави до 7.00% Индия, която има също огромен ръст на икономиката, внезапно беше ударена през тази година от жестока инфлация. Това ще забави сериозно ръста на икономиката им. Вече писахме за този проблем. Русия се бори с инфлацията, като в същото време се опитва да не забавя ръста на икономиката, стигайки до крайности да се налагат ограничения на цените на комунални услуги. Бразилия, която е на 6-то място в света за сега все още се държи добре. Въпроса тук е, дали останалия свят може да издържи САЩ и Европа? 
 
10. Изходен път
 
Има ли изходен път от кризата? Да, но на много няма да им се хареса. Досега правителствата спасяваха банки и корпорации вместо хора. Ако беше станало обратното кризата можеше досега да е свършила. Друго нещо е, че в миналото, когато някоя държава има проблем правеше хипер инфлация и девалвация на валутата и с малко късмет излизаше от кризата. Сега обаче живеем във времето на глобализацията. И ако преди имаше малки държави с малки (на фона на света) проблеми, сега имаме глобализация с глобални проблеми. Дали по естествен път няма да се върнем на изходно положение? Твърде възможно, макар и малко вероятно. 
 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

Rumen

11.08.2014 05:24 | #2

Ами точно качих една интересна информация от Бизнес инсайдер с очакванията за БВП на Европа и в частност Германия и Франция. http://portmoneto.com/index.php?t=1879 не се очаква нищо добро. А България все още може да се оправи стига да има политическа воля но за съжаление не виждам такава. Виждам какво става в държавата и не проумявам. КТБ я затварят а при доклада на одиторите се вижда че тя няма кой знае какви проблеми. За сметка на това вместо да я отворят те обсъждат нов срок от 3 месеца защо! Защото квестора е юрист а не банкер! Защо пращат юрист да върши банкерска работа? Какво разбира той от банково дело? 23 години работих в банковата система управлявал съм ликвидността на банка 10 години и ми трябваше само един поглед за да видя че КТБ няма проблеми. Но ето факт ще обсъждат още 3 месеца за да имат време да решат какво ще правят. Ето така се работи у нас и затова не виждам големи перспективи пред тази страна.

Анонимен

10.08.2014 22:09 | #1

Похвала на г-н Запрянов! Сериозна и смислена статия която дава повод за размисъл на нас търсещите просветление. Съпоставката на европейските държави САЩ и Русия е умела макар и отпреди 9 месеца е все още валидна. Посоките на икономическото развитие не са се променили особено много. Наиситна въпросът остава - кои ще оцелеят по добре - САЩ и Европейският Съюз или останалите държави с развити икономики? И най актуалното - България като сателит на ЕС - къде отива?

 
 

ЕЛЕКТРОНЕН БЮЛЕТИН

Ако искате да получавате бюлетина на електронната си поща можете да се регистрирате тук.

E-mail

Виж всички

СЪОБЩЕНИЕ

Цени за консултации и обучение

Обучение "7 стъпки към финансовия успех." Още тук ...

Консултация 50 лева Още тук ...

Калкулатори

Колко ще ви струва образованието
Калкулатор за изчисляване на "Спешен фонд"
Ускорено (по-бързо) плащане на дългове

Какво трябва да знаем?

7 често срещани парични капани
Дойде ли момента за рефинансиране на кредита?
Ревизия на бюджета

ОТ ФОРУМА

Re: Игри за деца свързани с пари с цел обучение

19.12.2014 г. | автор: rumen

Re: how to add a video from youtube

12.05.2014 г. | автор: rumen

Как се движат израелско - палестинските разговори? Ето така!

14.04.2014 г. | автор: rumen

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

CEX.io

 

FACEBOOK

ПАРТНЬОРИ

Универсална консултантска компания ООД

Финансови консултации, анализи, решения.

ApplaDesign

Софтуерни решения, програмиране.

NOSTOP.BG

Истината няма лица. Новините, каквито са.

Inozona

Анализ на българският футбол.

Anmart Forex

IB брокер на световният лидер във валутната търговия - Forex.com.

Centre-X

Доставчик на ИТ услуги.

ЕВРОФОНД ПРОЕКТ ООД

Предлага широка гама от разнообразни консултантски и посреднически услуги.

ЗА ПОРТМОНЕТО

Portmoneto.com е създадено съвместно от:

МИСИЯ

Нашата цел е да помогнем на хора нуждаещи се от насока, съвет или цялостен финансов план. Надяваме се, ако имате проблем да се свържете с нас. Нашето желание е да ви помогнем!

Ще очакваме също така вашите мнения и препоръки как да направим Portmoneto.com още по-добро.

 

Ако ви харесва Portmoneto.com
гласувайте за него:

КОНТАКТИ

АДРЕС

Универсална консултантска компания ООД

гр. София 1164,
бул. "Христо Смирненски" №4

 

КОНТАКТИ И РЕКЛАМА

за информация:

02 / 471 29 16 | info@portmoneto.com

за връзка с консултант:

02 / 476 21 61 - факс | consultant@portmoneto.com

за технически въпроси:

02 / 931 83 23 | support@portmoneto.com

за маркетинг и реклама:

02 / 931 83 23 | marketing@portmoneto.com


Реклама в Портмонето

Удостоверение № 374854 /20.05.2013 г. - Универсална консултантска компания ООД, ЕИК 201680448 - Администратор на лични данни.
Powered by ApplaDesign